306 хил. българи получават пенсии под линията на бедност от

...
306 хил. българи получават пенсии под линията на бедност от
Коментари Харесай

От 1 януари 665 454 пенсионери официално са бедняци

306 хиляди българи получават пенсии под линията на беднотия от 413 лева Това регистрира вицепремиерът и длъжностен обществен министър Лазар Лазаров по време на парламентарния надзор. От 1 януари линията на беднотия ще бъде 504 лева, по този начин бедняците- пенсионери ще са 665 454 души. Социалният министър изясни, че огромна част от тях получавали разнообразни помощи, а и имали приходи от ренти, наеми и други

Това са хора с минимални пенсии при повърхностен стаж, за неработоспособност заради общо заболяване в най-малък размер. В групата попадат и хората, които взимат пенсия, която не е обвързвана с трудова активност - обществената пенсия за напреднала възраст и неработоспособност, за особени заслуги, лични, изясни Лазар Лазаров. Както и част от българите, които получават пенсия по европейски регламенти и интернационалните контракти.

На 1 октомври пенсиите бяха преизчислени с новото модифицирано швейцарско предписание, което регистрира растежа на осигурителния приход или инфлацията за всяка година, само че със остаряла тежест за стаж. Така се оказа, че пенсии, отпуснати през разнообразни години, още веднъж са с разнообразни коефициенти за осигурителния стаж - от 1 до 1,35.

Увеличение са получили 894 249 души, което е 45,3%, отговори Лазаров. От тях 696 398 са персоналните съществени пенсии, а останалите са добавки към тях. Над 1,1 млн. пенсии обаче не са получили нито лев, тъй като направеното преизчисление не е било преференциално за тях.

Средното нарастване е било 123,71 лева, което е 15,2%. Най огромно то е за пенсиите отпуснати до 2009 година, като нарастването за тези до 2008 година е 23,3%.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР