300 лева глоба и 70 лв. компенсаторна такса ще плащат

...
300 лева глоба и 70 лв. компенсаторна такса ще плащат
Коментари Харесай

Електронната винетка на пазара от понеделник

300 лв. санкция и 70 лева обезщетителна такса ще заплащат водачите, които нямат

Може да се купува на гише, от уебсайт и мобилно приложение

Със зарята на Нова година идва и електронната винетка. За първи път в България водачите няма да са принудени да купуват хартиени стикери и да ги лепят по предното стъкло на колите.

Електронният вид бе признат с промени в Закона за придвижване по пътищата и влиза в действие още от първия час на 2019 година, а продажбите започват на 17 декември. Но до Нова година ще важат хартиените стикери. За тези, които имат годност и след 1 януари, няма да е наложително да се обръщат в електронни.

Купуването на електронните става посредством мобилно приложение за телефон, посредством bgtoll.bg, на терминал или по общоприетия метод на гише. До понеделник уеб сайтът и мобилното приложение ще бъдат подложени на няколко финални теста, обясниха от Агенция “Пътна инфраструктура ” пред “24 часа ”.

Операцията по пазаруването лишава към минута и половина, водачите би трябвало да вкарат регистрационния номер на автомобила, неговата категория и периода на годност на винетката. Ако номерът е написан погрешно или категорията и интервалът на годност са сбъркани, ще се смята, че за колата не е платена винетна такса.

При смяна в регистрационния номер на пътното транспортно средство притежателят или ползвателят следва в период до 3 работни дни да съобщи тази смяна в централното ръководство или в регионалните на Агенция “Пътна инфраструктура ”. Уведомлението може да се подаде и по електронен път.

Винетките

ще се заплащат без

спомагателна

такса,

планува наредбата за прилагане на платената пътна мрежа.

Винетната такса се дължи от притежателя или от ползвателя на пътното транспортно средство.

Новата електронна система за таксуване е измежду най-модерните в Европа. Всичките стадии са цифровизирани, в България няма да има бариери, на които водачите да стопират, с цел да платят.

Покритието на пътната мрежа със стационарни контролни рамки за България следващата година с стартирането на толсистемата ще е два пъти повече от междинното за Европа. В Унгария са 101 рамки и 50 мобилни екипа против 295 стационарни и 55 автомобила за България. Това означавало, че коефициентът на успеваемост при контрола щял да обхване сигурно 40-46% от трафика.

Колко тъкмо ще е ефикасна системата, евентуално ще стане ясно след февруари 2020 година Това е крайният период, в който изпълнителят би трябвало да дооборудва последните 95 стационарни контролни точки. Първите 100 би трябвало да се подготвени най-късно до 9 август 2018 година

За контрола на водачите с изключение на КАТ от 1 януари 2019 година ще има и толполиция. Тя ще е ситуирана по пътищата, а специфични спътници ще дават сигнал на чиновниците, че около тях минава извършител.

Контролните

коли имат

ПОС терминали

и заплащането на глобата за липса на винетка ще може да се реализира и на пътя с дебитна или кредитна карта.

300 лева санкция и 70 лева обезщетителна такса ще заплащат водачите, които не са си купили винетка и бъдат хванати на пътя. За камионите над 12 тона и транспортните средства сред 3,5 и 12 тона обезщетителната такса е надлежно 175 и 125 лева Глобата за тях е 1800 лева Таксата ще играе ролята на междинна глоба.

“След възнаграждение на обезщетителна такса пътуването ще може да продължи до края на астрономическия ден без купена винетка, само че на идващия ден, в случай че не се закупи, още веднъж е налице нарушаване ”, сподели Олег Асенов, специалист към АПИ.

При отвод таксата да се заплати на място ще се сформира акт за нарушаване и ще се лишава синият ваучър на автомобила, както е при останалите нарушавания на Закона за придвижване по пътищата.

Началната дата на деяние на електронната винетка, декларирана при заплащането, не може да е по-късна от 30 дни след датата на закупуването.

Няма смяна в цените. Новото е, че следващата година

ще има и

за уикенда,

която ще важи от 12 ч в петък до 23,59 ч в неделя.

Тя коства 10 лева и се чака да е по-предпочитана в съпоставяне със седмичните и месечните от водачите, които по-рядко пътуват, стимулират се от АПИ.

Цената е изчислена, като са взети поради редица фактори и разноски.

От Световната банка са показали, че оптималната може да е 13,20 лева Ако пък се приспаднват административните разноски, сумата ставала 7,60 лева

Крайната цена от 10 лева е избрана, като се регистрира и възможното понижение на приходите от продажба на седмични винетки от директния трафик през България. Стойността е съобразена и с директивата на Европейски Съюз за електронно таксуване - дневната такса да не надвишава 2% от годишната.

До 15 май следващата година би трябвало да бъде въведена в употреба толсистемата за таксуване на камионите, които са над 3,5 тона.

Тя би трябвало да е подготвена дотолкоз, че да разрешава да стартират тестванията преди формалното действие, което е планувано за 16 август.

От средата на май най-късно ще стартира да тече 6-месечен период, в който да се потвърдят успеваемостта и функционалността на толсистемата.

От Световната банка пресметнаха и

предложиха три

разновидността за

толтаксуване -

16, 20 или 26 ст.

на километър

Каква ще е цената, се чака да бъде оповестено от лятото. Последната информация, дадена от пътната организация, бе, че цената ще стане ясна при започване на декември.

При авансово заплащане на толтакса за тировете ще се издава маршрутна карта, която разрешава на тежкотоварното транспортно средство да премине еднократно разстояние в обсега на платената пътна мрежа от начална до последна точка с авансово посочени междинни точки, които не могат да бъдат повече от четири.

Доставят още ПОС терминали, с цел да се заплаща в пунктовете с карта
Допълнителни ПОС терминали ще би трябвало да бъдат доставени в пунктовете за продажба. Това се показва в анекс към контракта, който АПИ и изпълнителят “Капш ” са сключили в края на септември. Наложило се категорично да се уточни нуждата от устройствата в в допълнение съглашение, защото в главния контракт липсвали условия към тези пунктове.

Порталните рамки по пътищата в градовете няма да засичат извършители. В момента 125 рамки работят за надзор и подредба на пътните транспортни средства в урбанизирана територия. Общините могат да събират такси от пътища, само че не и в случай че те са в националната или европейската пътна мрежа.

Според анекса няма да се доставят индуктивни рамки, както бе планувано първоначално. Промяната се наложила след мнение от Министерство на вътрешните работи, ще се употребява видеокласификация, защото методът имал редица преимущества - дигитален автограф с изображенията, интеграция на данните със системата на Министерство на вътрешните работи и така нататък

Ще се доставят спомагателни камери, защото броячите на трафика не били в задоволително положително положение.

Нови 50 броя лазерни скенери ще послужат за прецизната подредба на транспортните средства. Скенерите ще се слагат на стационарните контролни точки, а уверението е, че обезпечават до 95% акуратност при следенето на преминаващите.

От 30 на 7 се понижава броят на мобилните глобяващи офиси на граничните пунктове. Причината е, че от Агенция “Митници ” са декларирали подготвеност да реализират действия по правоприлагане. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР