300 хиляди деца годишно се приемат за лечение в болница

...
300 хиляди деца годишно се приемат за лечение в болница
Коментари Харесай

Обсъжда се изграждането на високотехнологична университетска педиатрична болница

300 хиляди деца годишно се одобряват за лекуване в болница у нас по данни на Здравната каса. На среща на Инициативен комитет за създаване на Национална детска болница с министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев е станало ясно, че построяването на високотехнологична Университетска многопрофилна педиатрична болница не търпи отсрочване. Министерство на здравеопазването е готово да спомага, сподели пред " Хоризонт " проф. Владимир Пилософ, ръководител на Националната педиатрична асоциация:

" В близко време, тази година, тези планове на Министерство на здравеопаването ще бъдат публично оповестени. Ние се надяваме, че до Коледа това може би ще стане. Второто нещо, за което сме единомислещи, това би трябвало да бъде един план, който ще бъде финансиран от държавна дотация. Едно дете в София, когато би трябвало да бъде изключително позволен някакъв по-сериозен проблем от здравна позиция, рискува да обиколи най-малко пет-шест лечебни заведения ".

Проф.Пилософ  напомни историята на плана:

 

" Практическите стъпки във връзка концепцията ние направихме на 12 декември 2012 година, когато на Управителен съвет на Българската педиатрична асоциация изработихме една декларация, което внесохме до всички инстанции. Парадоксът е, че на такава концепция никой не споделя не, всички споделят да, би трябвало. Проблемът е, че не става Идеята за изграждане на огромна детска болница е още път 70-те години на предишния век, през 1879 година е направена първата копка за такава сходна болница и резултатът от копката е един скелет в двора на Александровска болница. "

 

Специалистът сподели какво би трябвало да съставлява болничното заведение:

" Накратко казано, тя би трябвало да съставлява и да включва безусловно всички специалности, които се занимават с деца. Не единствено педиатрията, тъй като имаме детска хирургия, имаме детска урология, имаме детска офталмология. Всичко това би трябвало да е показано в тази болница. Второ тази болница, би трябвало да има опция да образова фрагментите, както студенти, по този начин и специализанти в най-различни посоки. "

Д-р Иванка Янкова – неонатолог в АГ " Шейново " изясни какви са рисковете за децата от неналичието на такава болница:

" Няма педиатър, който да не приветства тази концепция за една огромна многопрофилна болница, педиатрична болница, просто няма подобен човек.А рисковете от моя позиция, от позиция на неонатологията са, че когато би трябвало да се преведе едно дете от една болница в друга, това е процедура, която лишава време. Организацията на превоза лишава на лекаря време, тъй като той би трябвало да приготви документите – епикриза, направление за превеждане, фиш за междуболничен превоз, осведомено единодушие на родителите, че са съгласни детето да бъде превозено в друга болница. От седна страна самата организация лишава време в границите на часове. От друга страна превозът на едно тежкоболно дете, на едно дете в сериозно положение от една болница в друга, в допълнение дестабилизира положението му. Така че самото дете би трябвало да бъде квалифицирано преди превозването, да бъде нормализирано, с цел да може да понесе, този превоз, което не би се случило, в случай че превозът би трябвало да е в рамите на една болница. "

Доц. Христо Шивачев – координатор на Специализирания комплекс по детски лечебни заведения също разяснява:

" Няма по-добър вид, даже и в международния опит, всички експерти да бъдат на едно място и когато влезе детето, то да получи цялостният размер от тази помощ. "

Според доцент Шивачев има доста проблеми във всички области на детското опазване на здравето и сходна болница ще помогне за решаването им:

" То няма област, то просто куца. Нямаме експерти, нямаме нови лекари, базите за разпръснати, мъчно е за специализацията. Това са проблеми, които въпреки това чисто професионално също биха били решени с една такава институция. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР