30-те години от падането на Берлинската стена бяха шумно отбелязани

...
30-те години от падането на Берлинската стена бяха шумно отбелязани
Коментари Харесай

160 км велоалеи на мястото на Берлинската стена

30-те години от рухването на Берлинската стена бяха шумно маркирани преди дни. Но, с изключение на в центъра на немската столица, малко на брой знаят, че Стената, сходно на китайската, на която сме ви водили, има и извънградска част. И то много продължителна.

Цели 160 километра, отделяли в миналото Източна Германия – Германска демократична република, от Западна Германия – Федерална Република Германия, които до октомври 1990 година бяха две обособени страни.

Голяма част от трасето е превърнато във велоалеи, а към тях има грижливо засадена, по немски, зеленина. Плюс това тя е от брези, което евентуално е алегорично – източната част от Германия 45 години е окупирана от Съюз на съветските социалистически републики, чийто приемник през днешния ден е Русия, до момента в който „ западният сектор” се пада на Съединени американски щати и Англия.

Днешна Германия е опасана от забавни за туризъм веломаршрути. Те вървят около огромните реки, които прорязват водещата страна в Европейски Съюз като Рейн, Майн и Дунав, катерят планините, следват и линията на именитата Стена. Цялото трасе е наричано „ пистата”.

На мястото на стената са построени 14 велоалеи – всяка с дължина от 7 до 21 км,, по които може да се кара четири сезона – през всички годишни времена, и постоянно е любопитно. Обикновено колоездачните туристи минават маршрута за три, пет дни или даже за седмица. Самото историческо трасе е дълго 115 от 160-те километра.

Най-популярната част от Berliner Mauerweg е Хермсдорф – Мите – Шьонефелд (бившото източно берлинско летище), което е към 50 км и може да се мине за ден.

На смарт телефона на велотуриста може да се откри информацията за всички значими обекти, около които се минава и където може да се спре, с цел да се прегледат в детайли. Следващият стадий, както се споделя по време на колоездачните обиколки, е от Шьонефелд до Гирбницзее – 45 км и оттова 65 км още веднъж до Хермсдорф. Пейзажът е разнороден – паркове, езера, гори, села, градска част.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР