30-сантиметрова стоножка мутант напада хора и животни в хасковския парк

...
30-сантиметрова стоножка мутант напада хора и животни в хасковския парк
Коментари Харесай

30-сантиметрова сколопендра шокира жители на Хасково

30-сантиметрова стоножка мутант атакува хора и животни в хасковския парк " Кенана ". Това сигнализираха локални поданици, които са се сблъсквали с нападателната гад. Макар такива инсекти да са познати у нас, тази в Хасково е с доста огромни размери. Мъж вижда насекомото от типа сколопендра до площадката с фитнес уредите и предизвестява хората да бъдат деликатни. Оказва се, че мнозина към този момент са се сблъсквали със стоножката и събратята й.

Пострадали описват, че ухапването е извънредно мъчително, като може да бъде съпоставено с порязване с изострен нож. Мястото място доста бързо се подува, а болката е непоносима, написа " България през днешния ден ".

" Ухапването от тази гад от време на време е токсично! Бъдете деликатни, стават огромни рани, кожата некротизира ", " Този тип стоножка може да ви аргументи съществени проблеми или алергичен потрес, в случай че ви ухапе по врата или към главата " и " Те живеят на влага, доста са бързи! Трябва доста да се внимава с тях, даже и по блокове се срещат - излизат от шахти, пълзят по стени " са единствено част от тревожните персонални истории на хасковлии.

В началото на месеца общината в Хасково пръска против комари. Не е ясно дали химическият препарат работи против този тип стоножки, само че очевидно има оживели представители. Бърз и сръчен див звяр, сколопендрата атакува дъждовни червеи, инсекти и техните ларви. Захваща плячката си с крайници и я ухапва с ногочелюстите си, пускайки невротоксин, който сковава жертвата. Хранят се както с жива, по този начин и с мъртва храна. За храна стават всички безгръбначни с подобаващ размер - щурци, скакалци, хлебарки, брашнени червеи и други Също по този начин ядат късчета плодове - банани, праскови, месести тропически плодове. Според разнообразни данни всяка година в България има произшествия, свързани с захапване от сколопендра.

Най-честите недоволства са зачервяване, отичане и посиняване към мястото, болежка, както и повишение на телесната температура. Сколопендрата избира влагата и по-високата температура. Може да бъде видяна по скалисти терени, под камъни, цепнатини, под корите на дървета, доста постоянно може да се срещне и в жилищни домове, вилни зони, водоизточници, в това число канализационни

мрежи.

При ликвидиране на сколопендра е належащо внимание, тъй като след удар с предмет най-често симулират, че са мъртви, като стоят неподвижно, а при идващ удар нападат. Необходимо е потреблението на огън или изострен предмет, с цел да бъде обездвижена стоножката. Не е желателно докосването на тялото й с незащитени ръце. Срещу нея може да се употребява спрей за инсекти, белина или други почистващи препарати, които неведнъж са токсични и отровни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР