30% от българите вече живеят в чужбина, обяви президентът Румен

...
30% от българите вече живеят в чужбина, обяви президентът Румен
Коментари Харесай

Президентът Радев: 30% от българите вече живеят в чужбина

30% от българите към този момент живеят в чужбина, разгласи президентът Румен Радев. Днес той се включи в Националната конференция за българския език " Език заветен " в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ". По думите на президента на страната ни е нужен Национален културен институт, който да сплотява българските общности зад граница посредством българския език и просвета.

Държавният глава акцентира голямата роля на форума, който слага във фокуса на полемиката значимите проблеми пред одобряването и развиването на българския език в България и в чужбина. По думите му това се случва в сложен и провокационен миг, когато България е раздирана от вътрешнополитически несъгласия и взема решение значими въпроси на полето на интернационалната дипломация, засягащи бъдещето на страната, на нашите прилежащи страни и мястото ни в Европейски Съюз.

" В този сложен и провокационен миг, вие връщате дебата там, където му е мястото – с цел да устоите България като страна, за нашата единодушие, единение и бъдеще като нация, а това безспорно е нашият език ", съобщи Румен Радев.

Според вицепрезидента Илияна Йотова, по чиято самодейност се организира конференцията, страната ни към този момент губи територии на българистиката по света.

" Как съхраняваме българския език и българската еднаквост в нашите исторически диаспори, в българската емиграция, измежду децата, които от ден на ден се раждат отвън страната; по какъв начин използваме българския език като претекст тези деца да се завърнат в България ", попита Илияна Йотова.

На конференцията беше призната декларация, която слага като приоритет основаването на Български народен културен институт, който да е поръчител за разпространение на българистиката, българската просвета и изкуство по света. Български език сега се преподава в 20 страни благодарение на 38 лектори, а студентите, които учат български в чужбина, са 1600.

Автор: Златин Бояджиев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР