30 ноември и 1 декември са премиерните дати на новия

...
30 ноември и 1 декември са премиерните дати на новия
Коментари Харесай

Явор Гърдев поставя спектакъла „Великденско вино“

30 ноември и 1 декември са премиерните дати на новия театър на Явор Гърдев в Народния спектакъл. Режисьорът слага пиесата на Константин Илиев „ Великденско вино “ с присъединяване на Владо Пенев в ролята на поп Кръстьо и Павлин Петрунов, който ще забележим като Гечо Немия.
@Народен спектакъл " Иван Вазов "
В навечерието на 150-ата годишнина от обесването на Васил Левски, Явор Гърдев се заема със задачата да възкреси във въображението ни облика на Апостола. Пиеса, трансформирала се в обичана, съкровена класика, обиколила с необикновен триумф българските подиуми, която за повторно оживява в Народния спектакъл " Иван Вазов ".

Пиесата „ Великденско вино “ е сложена от Леон Даниел през 1980 година в Драматичен спектакъл „ София “, а по-късно и на първата ни сцена през 1993 година от Иван Добчев с незабравимите артисти Велко Кънев и Цветан Алексиев.

От три години насам екипът на сегашния театър, облегнат на солидните рамене на двамата си доайени – драматурга Константин Илиев и художника Павел Койчев, постепенно и търпеливо чака случая да срещне публиката с облика на Апостола на свободата, изваян в гневните, само че и възторжени думи на поп Кръстьо, чиято буйна тирада против създателя на Вътрешната революционна организация, от обвинителна защита незабелязано се трансформира в разтърсваща изповед на откровеното смирение.

Именно в София, където преди век и половина бе вдигнато бесилото, точно на улица „ Дякон Игнатий “, всекидневно напомняща ни с името си кого сме изгубили на това бесило, ще чуем още веднъж обвиняванията на поп Кръстьо Тотев Никифоров към единствения безспорен български воин.

„ С пронизващите думи на Константин Илиев и измежду облиците на Павел Койчев ще потънем в споделената болежка и наслада от това безшумно, умно, надълбоко и същинско родолюбие, на което към момента са способни създатели като тях двамата. Дори във време, когато лицата на светците висят по прасците “, разяснява режисьорът Явор Гърдев. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР