30 лева за преглед на 5-годишно дете в спешния кабинет

...
30 лева за преглед на 5-годишно дете в спешния кабинет
Коментари Харесай

По зрителски сигнал: Спешна или неотложна помощ – 30 лева за преглед на дете

30 лв. за обзор на 5-годишно дете в незабавния кабинет на ИСУЛ – подобен зрителски сигнал получи bTV. Бащата твърди, че положението на момиченцето е било незабавно, а дежурният доктор – че е наложително.

На 15 май Инес се буди със мощни болки в дясното ухо. Родителите ѝ я завеждат в единствения дежурен кабинет за София – в ИСУЛ. След прегледа лекарката ги насочва към регистратурата, където би трябвало да платят 30 лв..

„ Определено беше незабавен случай. Наглото отношение на въпросната лекарка ме накара да бъда обиден в обстановката и отхвърлих да заплатя. Детето е на 5 години и би трябвало да бъде освободно от всевъзможни плащания”, безапелационен е бащата Даниел Тодоров.

Лекарката от ИСУЛ, прегледала 5-годишната Инес, отхвърли да застане пред камерата ни, само че разяснява, че детето е било с инфектиране на едното ухо, което не е незабавно положение.

Според стандарта за незабавна медицина, без значение от годините, когато положението на пациента е наложително, прегледът се заплаща.

„ Дете измежду нощ да пристигна с болежка в ухото си е незабавен случай отвред. От друга страна, ние сме и комерсиално сдружение, а съгласно Закона за здравето незабавно положение е това, което води до директно застрашаване на живота на болния”, разяснява изпълнителният шеф на „ Царица Йоанна – ИСУЛ” проф. Бойко Коруков.

За последната година загубите на ИСУЛ от пациенти, които не са незабавни, са близо милион и половина лв..

„ За страдание, ще има от ден на ден такива случаи, тъй като лечебните заведения излизат отвън техните предели и карат пациентите да заплащат, което е безусловно нередно”, уточни Христина Николова, правист в Център отбрана правата в опазването на здравето.

След ИСУЛ Инес е прегледана в „ Пирогов”, където по думите на бащата пари не са им поискани. Здравното министерство стартира инспекции по случая.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР