30 художници се включиха в благотворителна изложба за възстановяване на

...
30 художници се включиха в благотворителна изложба за възстановяване на
Коментари Харесай

30 художници с акция за храма в Храбрино

30 художници се включиха в благотворителна галерия за възобновяване на храма „ Св. Харалампий “ в пловдивското село Храбрино. Инициативата е на семейство Таня и Александър Бобчеви, които поддържат възобновяване на църквата, основана преди 170 години.

В благотворителната галерия със свои произведения се включват Ангел Гешев, Ангел Китипов, Антония Маринова Крейзи, Атанас Колев, Барбара Хенкес, Борис Богданов, Валери Ценов, Велислава Пежгорска, Вихра Григорова, Вячеслав Есенков, Данчо Григоров, Елена Терзийска, Златка Шеткова, Иван Тотев, Иван Шишков, Илияна Манукова, Илиян Ангелов, Лили Кючукова, Лейля Пехливанова, Мария Ширяева, Мичо Димитров, Снежана Фурнаджиева, Станка Александрова, Таньо Павлов, Таня Бобчева, Тодор Игнатов – Тони, Тоньо Цанев, Цветана Гумеля.

Със своя картина се включи и 14-годишната Анастасия Шишман, която преди няколко седмици идва дружно със фамилията си в България. Тя е бесарабска българка и е учила в художествената гимназия в Исмаил. Заедно с майка си Евдокия и татко си Павел, с баба си, 7-годишната си сестра Света и 5-годишния си брат Иван Шишман към този момент са настанени от доброволци в Пловдив. От Кризисния център в града са  осигурили жилище за многодетното семейство, а децата скоро ще стартират учебно заведение и детска градина.

Големите гайди от Асеновград с началник Стефан Янев дадоха старт на благотворителната галерия – концерт. Със свои осъществявания се включиха и Академичният камерен хор „ Гаудеамус “ при АМТИИ „ Проф. Асен. Диамандиев “ с диригент Весела Гелева и хормайстор Диана Райчинова, както София Шукерска, дуо „ Летящите номади “ и Таньо Павлов – кларинет.

Инициативата бе подкрепена и от музиканти и преподаватели от АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “. Сред тях и проф. Веселин Койчев дружно с щерка си Светлина Тодорова, която е вокален възпитател и сина си Петър, който е китарист.

„ Времето е дало своя отпечатък и влагата от течащия покрив е унищожила част от неповторимите фрески в църквата. Получихме 15 хиляди лв. за ремонт на храма от Община Родопи, само че ще трябват още средства за възобновяване на покрива, който е построен с трофеи и хоросан “, разяснява Таня Бобчева. Тя посочи, че повредените от влагата фрески се нуждаят от незабавна реституция и незабавно след ремонта на покрива на храма, ще стартират начинания за набиране на средства и за тях.

Повече от 20 картини се продадоха още в първия ден на изложбата. Тя продължава до 27 април в Храбрино и по-късно ще премине в изложба „ Арсенал “ в „ Капана “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР