30-годишна жена от Угърчин в изключително тежко състояние беше транспортирана

...
30-годишна жена от Угърчин в изключително тежко състояние беше транспортирана
Коментари Харесай

В „Майчин дом“ спасиха родилка с тежък хроничен дефицит на кръвни клетки

30-годишна жена от Угърчин в извънредно тежко положение беше превозена по неотложност от Университетската болница в Плевен в СБАЛАГ „ Майчин дом “. Жената е с хронично заболяване панцитопения, обвързвано с понижено произвеждане на всички кръвни кафези – еритроцити, левкоцити и тромбоцити, надлежно и с неспособност за кръвосъсирване, оповестиха от болничното заведение.

Заболяването е диагностицирано през 2012 година и е било причина за един импровизиран аборт и няколко следващи абразии заради кървене и утежняване на положението на бременната.

В момента на постъпване в „ Майчин дом “ пациентката е с контракции и с начално разобличаване.

„ Веднага направихме консултация с хематолог. Тромбоцитите й бяха с сериозно равнище 40 и с целесъобразно най-малко 80. При нея кръвните кафези са с доста къс живот, даже след вливането на кръвните артикули, в границите на 10-12 ч. организмът още веднъж ги унищожава. А ние не можем да вливаме непрестанно. Все отново успяхме да вдигнем тромбоцитите до някакво равнище и да ги задържим. И защото раждането беше към този момент в ход и заради седалищно предлежание (положение, при което бебето е позиционирано с главата нагоре към матката и с краката ориентирани към родилния канал), трябваше да бъдем оптимално бързи в изваждането на бебето “, описа доктор Любомир Джеров, направил родоразрешаването.

Той изясни, че гестационният интервал - 34 г.с. и приключената кортикостероидна профиолактика за белите дробове на бебето, са благоприятствали родоразрешаването.

Бебето е с тегло 2 кг и за него се грижат неонатолозите в Клиниката по неонатология в „ Майчин дом “. Майката е в Послеродово поделение и се усеща добре.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР