30-годишен юбилей отбелязва с турне Театър Кредо и неговият „Шинел“

...
30-годишен юбилей отбелязва с турне Театър Кредо и неговият „Шинел“
Коментари Харесай

Нина Димитрова: Тясноскроените хора не правят разлика между руска политика и руска култура

30-годишен празник отбелязва с турне Театър Кредо и неговият „ Шинел “ по Гогол

Тясноскроените хора не вършат разлика сред съветска политика и съветска просвета, по този начин както и преди време не правеха разлика сред руска политика и съветска просвета. Затова и преди години е имало опасения, че спектакълът „ Шинел “ по Гогол на Театър Кредо няма да бъде сполучлив. Това описа в предаването на „ РеАктивно “ режисьорът и участник в него Нина Димитрова.

Прогнозата обаче не се сбъдва и през 2022-ра се навършват 30-години от премиерата му. Над 600 са представленията на „ Шинел “ в годините, игран е на над 200 фестивала. Има доста награди, само че най-голямата е признанието на съветската рецензия, която го афишира за събитие в европейския спектакъл, показа създателят и артистичен шеф на Театър Кредо.

Премиерата на „ Шинел “ е на 6 ноември 1992 година Тогава бяха странни времена. Почти никой не влизаше в театъра, само че салонът на „ Шинел “ беше цялостен, описа в студиото на Дарик Нина Димитрова

„ Въпреки че имаше опасения, че всичко съветско няма да бъде харесвано. По логиката, по която и в този момент се случват около войната в Украйна малоумщини от вида на „ няма да свирим Шостакович или Чайковски “. Това са тясноскроените хора, които не могат да създадат разлика да вземем за пример сред руска политика и съветска просвета тогава, а в този момент би трябвало да прави същото сред съветска политика и съветска просвета “, сподели още тя.

И се оказала права във времето. „ Гогол е все по-актуален, тъй като глобализацията тика света към един голям шинел, в който ще го закопчаят доста скоро. Сигурно няма да доживея да последното копче, само че се опасявам в какъв свят на несвободност и закопчаване на свободния човешки дух ще живеят децата ни и идните генерации ", разяснява Нина Димитрова.

На въпрос дали поради рецесии като пандемията, а в този момент и войната в Украйна, сами не влизаме в този "шинел ", тя отговори по този начин:

„ Ние не сме излизали от там. И в случай че този театър 30 години е разбираем тук и по света, то е точно поради това, че той хвърля една подла мисъл в залата „ Хора, разкопчайте шинелите! “. За вас „ шинел “ може да е работата, за различен да е фамилията. Всеки влага друго в това, какво е неговото ограничаване, кое го кара да не се усеща свободен “.

Хората на изкуството би трябвало да бъдат контрапункт на останалите, счита Нина Димитрова. Те би трябвало да ги карат да че усещат като част от едно световно красива цяло, а не да бъдат разграничени.

„ Вярвам в силата на изкуството като метод да раздвижи мозъците, да отлепи гюлетата и да тика хората към размисъл за това за какво са хора – по тази причина ли са основани, с цел да се изтрепват един различен “, сподели още режисьорът и създател креативен шеф на театъра.

Спектакълът „ Шинел “ потегля на юбилейно турне, първите представления ще са на 16 и 17 май в Бургас. На 15 и 17 юни спектакълът може да бъде забелязан в Русе. Следва зрелище в Силистра на 20 юни, а на 22 юни в Добрич.

Юбилейната година на „ Шинел “ приключва през ноември със специфичното юбилейно зрелище на „ Шинел “ в Театър 199 „ Валентин Стойчев “ в София, където спектакълът се играе от 1993 година до през днешния ден. На сцената на Театър 199 се играят още два дълголетни спектакъла на Театър Кредо – „ Каквото направи дядо, все е хубаво “ по Андерсен и „ Дневникът на един вманиачен “ по Гогол.

Юбилейното турне на „ Шинел “ се осъществя с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “ по план „ кредО!шинел! “ по стратегия „ Едногодишен грант “. По същия план до края на 2022 са планувани и други начинания за отбелязване на юбилея на театъра и спектакъла.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР