30-годишен мъж от Китай решава да отиде на лекар, тъй

...
30-годишен мъж от Китай решава да отиде на лекар, тъй
Коментари Харесай

Мъж, оплакващ се 20 години от запушен нос, се оказва със зъб в ноздрата си

30-годишен мъж от Китай взема решение да отиде на доктор, защото носът му е бил съществено запушен. Оказва се, че повода за това не е неприятна зараза - медиците откриват зъб, заклещен в ноздрата му. Още по-странното е, че той е бил там цели 20 години, оповестява Pear Video.

Когато е бил на 10 години, Занг Биншенг пада от третия етаж на търговски център и губи два от своите зъби. Единият е открит, до момента в който другият – не. Никой не е отдал изключително внимание на обстоятелството, че вторият зъб не е бил открит. В края на краищата – последното нещо, което родителите му са очаквали, е да се заклещи в носа му.

Според локалните медии Занг е имал съществени проблеми със съня и непрекъснато е усещал странна миризма на нещо разложено. Рентгенова фотография демонстрира съществуването на нетипична сянка в носа му, което, при по-внимателен обзор, се оказва зъб. Хирурзи отстраняват 1-сантиметровия нахалник в границите на 30-минутна интервенция. Процедурата е осъществена във Fourth Affiliated Hospital към медицинския университет в Харбин, провинция Хъйлундзян, североизточната част на Китай.



Отстраненият от носа на Занг зъб. Източник: скрийншот / Pear Video

Въпреки че е относително необичаен феномен, от 0.1 до 1 % от хората по света могат да бъдат диагностицирани с интраназален зъб. По-рано тази година мъж от Дания посети доктор с недоволства за непрекъснато течащ нос, чувство за запушеност и понижено усещане на миризми. Оказва се, че 59-годишният човек също е имал зъб в носа си (който също така е и растял). Подобно на Занг, и той е претърпял контузия като дребен. Вследствие на това счупеният му нос е трябвало да се намести. Лекарите, които разказват случая в BMJ Case Reports обаче, не са сигурни дали точно тази контузия е главната причина. Според тях е изцяло допустимо зъбът да е растял в носа му през целия му живот.

Още по-интересното е, че освен контузия на лицето може да докара до сходни обстановки. Появата на зъб в носа може да е и резултат от зараза или анормални развития от вида на цепната джука.

Въпреки това контузията на лицето е може би най-често срещаната причина. През 2014 година доктори откриха зъб в носа на 5-годишно дете, което си е било блъснало главата. През 2003 година 12-годишно момче, което пада на земята по време на припадък, се озовава с корените на зъб, заклещени в носната му празнина.

Т.нар. интраназален зъб може елементарно да се открие благодарение на рентгенови фотоси и след това – да бъде отхвърлен по хирургичен път.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР