30 години след падането на тоталитарния режим, което позволи на

...
30 години след падането на тоталитарния режим, което позволи на
Коментари Харесай

Половината българи винят държавата за неблагополучията си

30 години след рухването на тоталитарния режим, което разреши на българите да поемат отговорността за личния си живот, множеството хора у нас не престават да винят страната за проблемите си. Така считат 46% от интервюираните в изследване на „ Галъп “, отдадено на отношението на българите към публичните престижи. Изследването е представително, извършено е в интервала 2 - 9 август 2019 година

Положителното е, че 42 на 100 от интервюираните са по-склонни да гледат към себе си, стане ли въпрос за личните им неблагополучия. В тази група влизат най-младите - между 18 и 25 години, т.е. родените след 1989 година Сред по-малко сериозните към страната са и последователите на властта. „ Вероятно с възрастта нарастват поводите да виним страната, а и обективната честност на това обвиняване “, допускат социолозите.

Съвсем недвусмислено българите показват, че изпитват мощно съмнение към законността. Цели 68% считат, че е по-важно нещата в живота да са обективни, в сравнение с да бъдат по закон. Мнението се поддържа от разнообразни демографски групи. „ Ясно проличава, че обществото ни по-скоро базира моралните си критерии на някакво чувство за здрав разсъдък, в сравнение с законовите елементи “, разясняват откривателите. От изследването обаче не излиза наяве какво в действителност схващат българите под правдивост, както и за какво считат, че правда и правдивост не съответстват.

Въпреки многото раздори и кавги през годините на прехода хората слагат най-високо Българската православна черква измежду публичните престижи, най-малко спрямо държавните институции. Предишни проучвания са посочили, че българите свързват църквата с редица проблеми - връзки с бизнеса, първокласен живот на духовници, липса на задоволително близка до всекидневието на хората активност, понижаване на ролята на религията в актуалното общество, принадлежността на висши духовници към някогашната Държавна сигурност и други Въпреки това равнището на доверие към религиозната институция варира сред 40 и 50% и трайно надвишава недоверието.

МНЕНИЕТО НА ДРУГИТЕ

Мнението на близките се оказва важен фактор за множеството хора. 57% от интервюираните признават, че обръщат внимание на това, което другите мислят за тях, а 38% отхвърлят, че това им оказва някакво влияние. В най-голяма степен мнението на близките зачитат най-възрастните хора, до момента в който при младите това е по-слабо изразено.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР