3 юли е международният ден, посветен на живота без пластмасови

...
3 юли е международният ден, посветен на живота без пластмасови
Коментари Харесай

За Земята: България трябва спешно да започне решителна борба с пластмасовото замърсяване


3 юли е интернационалният ден, отдаден на живота без пластмасови торбички. Активисти от акцията “Свободни от пластмаса” ще отбележат датата с флашмоб за разпределяне на пазарски торби за многократна приложимост във Варна, от Юнашкия салон към Синия пазар от 14:00ч. и работилница за направа на текстилни пазарски торбички в София. Събитията са част от международната самодейност „ месец юли без пластмаса “ / Plastic Free July, предлагаща ентусиазъм и помощ на всички, които желаят да работят, с цел да понижат своята приложимост на пластмаса.

Докато замърсяването на Черно море продължава да пораства със скорост 3 тона пластмаса на ден, в България към момента всеобщо се употребяват и надлежно изхвърлят извънредно доста еднократни пластмасови произведения като чашки, пликчета за извършване на покупки, бутилки, опаковки от бързи закуски и други Само за едно лято в България изхвърляме задоволително пластмасови опаковки, че да покрият площта на всичките ни черноморски плажове.

На фона на общоевропейската наклонност към отговорно ползване без ненужна пластмаса, изключително изпъква към момента всеобщата у нас приложимост на пластмасови торби за извършване на покупки, както и скандалната процедура на потребление на големи количества еднократни пластмасови чаши в българските детски градини.

В същото време, от през вчерашния ден - 2 юли 2019 година стартира да тече двугодишният период за преместване на условията на Директивата за пластмасовите произведения за еднократна приложимост в националното ни законодателство. Екологично съдружие “За Земята”, “Грийнпийс”-България и Обществен център за околна среда и стабилно развиване приканват българските институции за амбициозно и дейно използване на европейските разпореждания и оферират редица ограничения, които ще оказват помощ да спрем замърсяването с пластмаса и у нас.

Такса от минимум 30-50 стотинки сега на продажба на всяка пластмасова торбичка без изключение, с цел да се реализира бързо ограничение на използването им до въвеждането на цялостната им възбрана от 2025 година
Забрана на предлагането на пластмасови пазарни торби на българския пазар от 2025 година, като се изключи компостируеми торби по стандарт EN13432, улесняващи разделното събиране на хранителни боклуци, което също става наложително за България от 2027 година
Задължителен депозит върху еднократните пластмасови бутилки за алкохолни и безалкохолни питиета, който купувачите могат да получават назад във всяка точка на продажба, без потребност да потвърждават покупката с касова записка.
Задължителна цел от 50% трайно понижаване на еднократните пластмасови чаши и кутии за храна до 2026 година
Постепенно ограничение и дефинитивна възбрана на еднократните пластмасови опаковки за храна и питиета, предлагани в образователните заведения до 2023 година

Екоорганизациите припомнят, че евродирективата изисква към 2029 година държавите-членки да събират разделно за преработване 90% от пластмасовите бутилки с съдържимост до 3 литра. При настоящето равнище на 10-15% събираемост, тази висока цел е невероятно да бъде изпълнена без въвеждането на директен паричен тласък за потребителите, а точно възвръщаем депозит върху всички пластмасови бутилки за питиета. Депозитна система е допустимо решение и за понижаване на еднократните контейнери за храна и питиета. Вече има нововъзникнали дребни бизнеси, които оферират решения за многократна приложимост за фестивали и други събития с доста гости.

Търсенето на решения на пластмасовия проблем на България би трябвало да се концентрира върху необятното разбиране на произведения за многократна приложимост, вместо да се предизвикват био-базираните, биоразградимите или други материали за еднократна приложимост. Например, компостируемите торби не вземат решение казуса с еднократната пластмаса, само че са допустим вид единствено при дейно работеща система за разделно събиране на хранителни и растителни боклуци от всички семейства - каквато би трябвало да е въведена във всички членки на Европейски Съюз, в това число и у нас, най-късно до края на 2027 година

Нуждата от незабавни дейности в България е явна: макар напъните на Мисия „ Аз предпочитам чашата за многократна употреба”, заради неналичието на подобаващи ограничения от страна на Министерство на здравеопазването, съвсем всяка българска детска градина продължава да изхвърля над 100 и тридесет хиляди (130 000) еднократни пластмасови чашки годишно. Тяхната стойност възлиза на три хиляди (3000) лв. - сума, изцяло задоволителна, с цел да се закупят хигиенични самостоятелни чаши за многократна приложимост за всички деца. Това е най-хубавият метод да предадем вярно образование и привички на утрешните виновни поданици на планетата, а точно - посланието, че Земята не е за еднократна приложимост.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР