3 украински деца са подали заявления за записване в столичното

...
3 украински деца са подали заявления за записване в столичното
Коментари Харесай

3 украински деца са подали заявление за записване в столичното 119-о училище

3 украински деца са подали заявки за записване в столичното 119-о учебно заведение. До момента в България са потърсили леговище към 11 300 деца от Украйна. Пред " Денят стартира " представители на образователното заведение обясниха какви са процедурите, през които децата минават.

" Най-важното е те да си вземат персонален номер на чужденец, по-късно към този момент има готова бланка от РУО, те би трябвало да я подадат. Третата стъпка към този момент е на място да учебно заведение да подадат заявление ", сподели зам.-директорът на 119-о учебно заведение Симеон Ангелов.

И трите деца са подали документи, направена е предварителна среща, с цел да се срещнат с учебното заведение. Все още не са в действителен образователен развой, добави той.

" Децата са доста обезпокоени, което е обикновено за пътя, който са минали и нещата, на които са били очевидци. първичното ми усещане е, че с изключение на терзанието, те одобряват обстановката и са подготвени да бъдат част от нашето учебно заведение ", изясни учебният психолог Виржиния Трайкова.

След процедурите има групова работа с класовете, децата от Украйна се показват, прави се опит да се социализират и следва самостоятелна работа с всяко едно от тях, с цел да се откри какъв е психическият му статус.

" Разбират до някаква степен български, въпреки всичко има много общи думи в двата езика. Тук преимуществото е, че имаме доста паралелки с съветски език, доста деца и учители го приказват ", сподели още заместник-директорът.

Две от децата ще бъдат записани надлежно в 8-и и 10-и клас. Търсят се разновидности и за спомагателни часове по български, с цел да се включат интензивно в образователния развой.

Вижте повече в директното включване
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР