3 седмици повече се работи в новите страни членки на

...
3 седмици повече се работи в новите страни членки на
Коментари Харесай

В новите страни членки на ЕС се работи 3 седмици повече, отколкото в старите

3 седмици повече се работи в новите страни членки на Европейския съюз, в съпоставяне със старите. Това демонстрира най-новият отчет на Eurofound за работното време, съобщи Нова телевизия.

През 2018-а междинното групово контрактувано годишно работно време в старите страни членки е било 1687 часа, а в новите - 1803. Разликата е 116 часа или три работни седмици.

Най-къса е работната седмица във Франция - малко над 35 часа, а най-дълга е в Малта, Гърция и Хърватия. Най-дълго работят чиновниците на цялостно работно време във Англия - 42 часа. Най-малко часове седмично се трудят в Дания. А у нас часовете са малко над 40.

Средно в Европа се излиза за близо 24 дни заплатен годишен отпуск, а в по-новите страни членки, като в България, платеният отпуск е малко над 20 дни.

Докладът се основава на информация от мрежата на кореспондентите на Eurofound. В него се показва, че данните, показани в прегледа, би трябвало да се поясняват деликатно. Международни съпоставения за дължината на групово контрактуваното работно време може да са проблематични, тъй като не всички страни събират данни, а даже и където такива има, данните от разнообразни източници може да не подлежат на прецизно съпоставяне. Предизвикателство е да се съпоставя работното време в другите страни и тъй като данните за нормалното седмично работно време не взимат поради фактори като ексклузивен труд, дължина на годишен или други форми на отпуск, потребление на гъвкави форми на организация на работното време.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР