3 пъти повече лица са придобили българско гражданство през първите

...
3 пъти повече лица са придобили българско гражданство през първите
Коментари Харесай

5 пъти са се увеличили новите българи през 2020-та в сравнение с преди 3 години

 3 пъти повече лица са придобили българско поданство през първите 6 месеца на 2021 година – 8 060 на брой, в съпоставяне със същия интервал на 2017 година – 2 618. Близо 5 пъти са се нараснали новите българи през 2020 година спрямо 2017-ма на годишна база. 16 709 лица са придобили българско поданство за предходната година, съгласно отчета за активността на Комисията по българско поданство.

За съпоставяне през 2019 година са 8 887 души – двойно по-малко, за 2018 година - 8 362, а за 2017 година - 3 380. За 01.01.-30.06.2020 година общо 6 387 лица са придобили българско поданство, което е с 1 673 по-малко за същия интервал на тази година, съгласно изнесения доклад на Комисията. Ако се резервира възходящата наклонност, за цялата 2021 година нарастването може да е повече от 5 пъти спрямо 4 години обратно. Забелязва се засилен интерес от страна на лица отвън Европейски Съюз към приемане на български паспорт, с изключение на от хората с български генезис, показват от юридическа адвокатска фирма " Респект консулт “.

В годината на пандемия доста жители от Англия, Хонг Конг, Китай, Турция и Украйна са търсели консултациите им. Най-много запитвания идват по линия на релокация на бизнес, закупуване на парцели с капиталова цел, престояване и поданство, обобщава юрист Николай Василев от " Респект консулт “.

Последният случай, по който юристите работели бил на мъж от Хонг Конг. Той желаел поданство в страна от Европейски Съюз. Нашата работа е да презентираме България като подобаваща, да убедим клиентите, че това е тяхното място и да извървим сложния административен път дружно с тях, споделя Катерина Гушкова, ръководещ съучастник на " Респект консулт “.

Тя е експерт с дълготраен опит в региона на стопанското право, част е от експертния екип, учредил и разрастващ Тракия икономическа зона, най-мащабната индустриална зона в Югоизточна Европа.

Мъжът от Хонг Конг съумял да подаде документи за престояване по остарялата редакция на Закона за чужденците – с покупката на държавни скъпи бумаги /ДЦК/. Тази алтернатива позволяваше на задгранични лица след инвестиция от най-малко 1 000 000 лв. /или 512 000 евро/ в ДЦК да получат позволение за непрекъснато престояване.

Това обаче е единствено началото към приемане на български паспорт. За да не разкриват конфиденциална информация юристите от " Респект консулт “ сбито означават, че при мъжа от Хонг Конг водещият фактор за придобиване на поданство са били децата му. С български документ на тях им се отварят необятни благоприятни условия за обучение в целия Европейски Съюз, а цената му ще бъде като за европеец, показва юрист Василев.

От пролетта на тази година към този момент не съществува опцията за приемане на позволение за непрекъснато престояване с покупката на държавни скъпи бумаги.

Сега шлагерът измежду чужденците от страни отвън Европейски Съюз е да вземат участие в групови капиталови схеми и различни капиталови фондове, споделя юрист Василев. Сумата за инвестиция още веднъж е 1 милион лв. и се търси удвояване година след приемане на непрекъснато престояване, с цел да се придобие българско поданство.

В момента настоящите благоприятни условия за непрекъснато престояване са: вложения в размер на 2 000 000 лв. посредством придобиване на акции или облигации на български търговски сдружения, които се търгуват на Българската фондова борса; вложения в размер на 1 000 000 лв. за придобиване на права по концесионни контракти на територията на Република България; или за придобиване на акции в групови капиталови схеми или различни капиталови фондове с генезис България; вложения в Приоритетни капиталови планове. Лица, извършващи активност по Сертифицирани по Закона за поощряване на вложенията планове, също могат да се възползват от тези благоприятни условия.

Един от 11 440-те придобили българско поданство на съображение български генезис през 2020 година е Радж Делик, цифров бродяга, изпълнителен шеф на Crypto Finance, първата украинска консултантска компания в региона на крипто валутите. Има свой YouTube канал с видео уроци за търговия с криптовалути и вложения. Млад, сполучлив, положителен, фамилен, с две деца.

" Винаги съм имал фантазия да получа българско поданство, тъй като татко ми е етнически българин, споделя Радж. Българско поданство не се взима елементарно и бързо, показват от " Респект консулт “, които му спомагат при кандидатстването и приемането на документа. Аргументите на Радж Делик да стане горделив притежател на български паспорт са " стоманени “. България е една от страните, които дават доста оптимално данъчно облагане ", акцентира той.

Негов другар от Италия има записана компания единствено в нашата страна, тъй като може да заплаща по-малко налози и е по-удобно да прави бизнес. Като български жител Радж Делик може да взе участие в разнообразни бизнеси, като да вземем за пример преработването, на територията на целия Европейски Съюз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР