3 месеца преди края на 2023 година Общинският съвет ще

...
3 месеца преди края на 2023 година Общинският съвет ще
Коментари Харесай

Гласуват бюджета на Пловдив от 655 млн. лева, докато хазната всъщност е празна

3 месеца преди края на 2023 година Общинският съвет ще гласоподава финансовата рамка за нея. Бюджетът на Община Пловдив се планува да е 655 млн. лв., което е връх, само че наподобява да е единствено на хартия.
Прочетете още
От въпросните 655  млн. лева  - 331 млн. лв. са делегирани от страната действия, 241 млн. лв. са доходи от локални налози и такси, а остатъкът са от заеми и европейски средства. По време на публичното разискване рецензиите към Община Пловдив бяха, че бюджетът е нереалистичен, откъм приходната част. Според мнозина той е надут, с цел да може ръководството на Здравко Димитров да има и огромна разходна част,  която да харчи.

Резултатът е, че към днешна дата хазната на Община Пловдив е съвсем празна. В нея има само средства от страната за делегирани действия и съвсем никакви пари за локални доходи. Градските управляващи изостават както със събирането на налозите, по този начин и с приходите от  локални действия и благосъстоятелност

Зам.-кметът Величко Родопски успокои, че има пари за заплати на администрацията, само че в действителност те са точно от парите за делегирани действия. Не е ясно дали парите за хонорари в общинските предприятия ще има. Ковчежникът на Община Пловдив сподели, че при потребност ще бъдат забавени заплащания. В същото време се планува повдигане на заплатите в администрацията в 10% със задна дата, защото това е прието  решение на Министерския съвет.

Според зам.-кмета Община Пловдив чака близо 20 млн. лв. от ръководещите на органи на Министерство на регионалното развитие, Министерство на околната среда и водите и Социалното министерство по разнообразни планове. Те са дадени като безлихвени заеми, като те би трябвало да бъдат възобновени. Ако това се случи, то Общината няма да има проблеми с разплащането.

Под въпрос обаче е приемането и на самия бюджет. Не е ясно дали той ще събере нужния брой 26 гласа.  Ако това не се случи, то общинарите ще се събират, до момента в който не го одобряват. Не е изключено и самият бюджет да се прекрои съществено на сесията на локалния парламент.

Очаквате детайлности!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР