3-ма избрани кинорежисьори трябва да заснемат 5-минутен игрален филм само

...
3-ма избрани кинорежисьори трябва да заснемат 5-минутен игрален филм само
Коментари Харесай

Ето ги младите кинорежисьори – финалисти в Наградата за кино 355 на фондация „Стоян Камбарев“

3-ма определени кинорежисьори би трябвало да снимат 5-минутен игрален филм единствено за 5 дни. Оттам и заглавието - ТРИ ПЕТ ПЕТ! Младите филмейкъри имат цялостна креативна независимост на тематика, жанр и род и единствено едно  изискване – филмите им да бъдат с НЕОЧАКВАН КРАЙ.

 

13 членно впечатляващо интернационално жури гласоподава от всички краища на света и избра трима млади филмейкъриза финалисти, които се отличиха с висока мотивация, истински хрумвания и мощна пристрастеност за кино.

 

Председател на журито е именитият Освалдо Де Сантис, основен съветник на Paramount Pictures, а преди този момент цели 33 години Президент на Twenty Century Fox, Италия!

 

Ето и тримата финалисти:

 

ДЖУЛИЯ ПЪСТРАКОВА

Проект за филм - „ ПЕЙО, КОЙТО НЯМАШЕ ПОВЕЧЕ КАКВО ДА КАЖЕ “

 

Завършва стопанска система и мениджмънт, а сега следва в НАТФИЗ кино и телевизионна постановка. Още първата година основава документален филм “Керана и космонавтите ” и незабавно по-късно получава опция от продуцента на “Непознатите ” - Георги Тошев да надгради кино лентата си и той е излъчен по БТВ.  Следва документалния филм - “ЛИМБО ”, който получава 4 номинации на Националния фестивал на българското кино - " Васил Гендов ", а през 2023 на “Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми ” печели премия за най-хубав документален пай филм и специфичната премия на журито. През ноември е награден за най-хубав документален филм на фестивала “EARLY BIRD 2023 ”.

 

НЕМО СТАЛТУС

Проект за филм - „ ВЪЛКЪТ “

 

В биографията си има над 100 продукции като артист в реклами и филми, повече от 20 като композитор, звуков дизайнер или тон на терен, 10 продукции като оператор на реклами, късометражни филми и един ТВ сериал. Дебютира като режисьор с късометражния филм Conundrum (2019), селектиран в над 15 кинофестивала, измежду които  Sundance Ignite. След това режисира Uppercut - пилотен ефирен сериал за Норвегия и документалния „ Костенец Баща и наследник “ през 2021г.  Следват поредност от къси филми с дълги заглавия като „ Обичам те, само че не съм се научил по какъв начин да го покажа “, осъществен през предходната година и        „ Аз хапвам теб и ти мен след това ще “, който сега е в постпродукция и включва 2D анимация.

 

ТЕОДОРА ЧИНГАРОВА

Проект за филм - „ САМО ОЩЕ 5 МИНУТКИ “

 

Теа е режисьор и продуцент на късометражни филми. През 2016-а, приключва Актьорско Майсторство в Колеж по Изкуствата, Бормут, а по-късно става помощник пост-продуцент в Лондон. После се реалокира в Мумбай, Индия, където стартира работа като Асистент Продуцент в Wild Baba Productions. Там открива по-подходящо място да приложи ексцентричното си схващане и става Креативен Продуцент в същата компания. През 2019-а прави огромен скок напред и се впуска в постановка на свободна процедура. Първият й независим план е къс филм за фондация World For All - ‘Coexist.’ Оттогава режисира и продуцира палитра от рекламни акции, музикални видеа, корпоративни филми и други

 

Тримата финалисти получават с изключение на снимачна и аудио техника, цялостна поддръжка за продуциране на филмите си и финансов тласък в размер на 3 000лв. Креативен продуцент на филмите тази година е холивудската звезда Гари Стреч, който е и член на журито, а изпълнителен продуцент е Елени Декидис.

 

Трима млади кинорежисьорu, само че единствено един победител! Кой ще бъде той?

 

Единствена и решаваща роля ще има публиката по време на 15-тата Церемония за връчване на Наградите за изкуство на Фондация „ Стоян Камбарев “, която ще се състои на 23-ти април в JOY Station.

 

Гостите ще гледат предпремиерно трите кино лентата, ще гласоподават онлайн и по този начин ще дефинират новия Носител на НАГРАДА ЗА КИНО ТРИ ПЕТ ПЕТ. Той ще получи прелестна авторска статуетка и 15 000 лева за поддръжка на идващия му филм, с помощта на сътрудниците от Nova Film, Black Sea film, Magic Shop Rental и UFO Film and Television Studios.  Кино надпреварата се реализира с формалната поддръжката на Национален Филмов Център, Министерството на културата и Столична Община.

 

Щастливи сме, че продуцирахме новите филми, на Носителите на НАГРАДА ЗА КИНО ТРИ ПЕТ ПЕТ от миналите години: „ НАСРЕД Бетона “ на Йордан Михайловски, „ Мечтата на Наташа “ на Ваня Бойчева, „ Калоян който се самоуби “ на Виктор Иванов, и „ Лазар “ на Орлин Менканджиев.

 

С наслаждение подкрепихме лентите освен на спечелилите, само че и на надарените ни финалисти: „ Жмичка “ на Роси Траян, „ Сашето и неговата камера “ на Евгения Танева, „ Баба “ и „ Елхи на Таланта “ на Стефани Райчева.

 

В момента работим по филмите на спечелилия от предходната година Мартина Троанска, както и на финалиста Антоний Христов, който получи специфичната премия на Goldfinch.  

 

Така, Фондация „ Стоян Камбарев “ продължава да дава криле на младите кинорежисьори и в резултат на НАГРАДА ЗА КИНО ТРИ ПЕТ ПЕТ единствено за последните 5 години се появиха близо 30 нови български кино лентата, продуцирани от Деси Тенекеджиева, които самоуверено поемат  към международните кинофестивали.

 

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация " Стоян Камбарев се реализира с институционалната поддръжка на Министерството на Културата, Столична Община и Национален Филмов Център, формалното партньорство на УниКредит Булбанк, ABILICO (новото име на РИСК Инженеринг), Разсадник НАНОВСКИ и Бон Марин и с поддръжката на IDEAcomm и Технополис. Продуцент е NOVA film. 

 

Вижте финалистите в  НАГРАДА ЗА КИНО ТРИ ПЕТ ПЕТ:

 

 

Абонирайте се и последвайте Фондация „ Стоян Камбарев “:

YouTube

 

Instagram

 

FB

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР