3 интелигентни парични хода, които да направите през септември

...
Училището отново започва, семействата се завръщат от ваканция и официалният
Коментари Харесай

Училището отново започва, семействата се завръщат от ваканция и официалният край на лятото е само след дни. С редовната рутина отново в действие за милиони американци, септември също може да бъде умен момент да преоцените личното си финансово състояние.

Тъй като упоритата инфлация все още предизвиква безпокойство (тя се повиши два пъти през лятото) и лихвените проценти на 22-годишен връх, без да се вижда незабавно облекчение, финансите са най-важното за много хора. За щастие все още можете да предприемете някои стъпки, за да увеличите крайния си резултат. Както повечето финансови решения обаче, моментът е ключов, така че ще искате да обмислите извършването на някои или всички от посочените по-долу парични ходове този месец. Започнете, като проучите опциите за вашата спестовна сметка тук и спечелете повече лихва сега.

3 интелигентни парични хода, които да направите през септември

Ето три умни неща, които можете да направите този месец, за да увеличите финансите си .

Отворете компактдиск

След години на ниска възвръщаемост сметките със сертификати за депозит (CD) предлагат експоненциално по-голяма лихва, отколкото преди. И процентите по много от тези сметки са дори по-високи през септември, отколкото бяха само преди няколко месеца. Всъщност, ако пазарувате и обмисляте да използвате онлайн банка, може да успеете да намерите компактдиск с APY от 5,5% или повече.

Прогнозата за лихвения процент на CD след тази година и през 2024 г. обаче е несигурна. И много експерти смятат, че лихвите по този тип сметки може вече да са достигнали своя връх. Така че си струва да отворите сега, за да се възползвате. Не забравяйте, че ставките за компактдискове са заключени, така че ако ставките паднат през идните месеци, вие все още ще сте заключени на високия процент от септември 2023 г.

Започнете с най-доходоносен компактдиск тук .

Отворете високодоходна спестовна сметка

Високодоходните спестовни сметки също са в светлината на прожекторите в момента, като лихвите по тези сметки са многократно по-високи от предишните — и то многократно по-добре от инфлацията. Въпреки че не са толкова големи, колкото най-високите проценти на CD, процентите по високодоходни спестовни сметки могат лесно да бъдат осигурени в диапазона от 4,5% до 5% днес. В сравнение с минималните 0,45%, който спестяващите печелят с обикновени спестовни сметки, вие по същество губите пари, като не направите депозит в спестовна сметка с висока доходност сега.

Въпреки това, тарифите по тези сметки, за разлика от компактдискове, са променливи. Така че, ако средата на лихвените проценти се промени през следващите няколко месеца и лихвените проценти спаднат, способността за печелене на лихви, която ще имате с високодоходна спестовна сметка, ще последва това. Дръж се подобаващо. Започнете със спестовна сметка с висока доходност през септември и започнете да печелите повече лихва сега.

Заключете ипотечен лихвен процент

Средата с ипотечния лихвен процент в момента не е особено благоприятна за повечето купувачи на жилища . Високите от десетилетия лихвени проценти и ограничените наличности оставиха мнозина встрани. Но може да се влоши, тъй като председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл вече намекна за предстоящи допълнителни увеличения на лихвените проценти.

В този контекст купувачите може да искат да заключат ипотечен процент сега, през септември, вместо да се налага да се справят с още по-висок процент по-късно през есента и през 2024 г. Докато 7% лихвен процент на 30-годишната ипотека не е ничия интерпретация на сделка, може да се окаже „ниска“ опция в сравнение с 8% или повече, които може да са на хоризонта. Освен това купувачите винаги биха могли да рефинансират до по-ниска ставка, когато е възможно.

Изводът

Независимо дали е инфлационна икономика, стабилна или някъде по средата, винаги има умни финансови ходове, които трябва да направите. Тези стратегии могат както да увеличат печалбите ви, така и да защитят парите, които вече имате. През септември 2023 г. три от тези парични премествания включват откриване на CD и спестовна сметка с висока доходност, за да се възползвате от повишения потенциал за печелене на лихва. Но купувачите на жилища също трябва да предприемат действия. Заключвайки това, което се смята за висок лихвен процент сега, те биха могли да бъдат в завистлива позиция до момента, в който Федералният резерв неизбежно повиши лихвените проценти отново.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР