3% бюджетен дефицит е съвсем реалистичен и трябва да се

...
3% бюджетен дефицит е съвсем реалистичен и трябва да се
Коментари Харесай

Бюджет 2023: Възможен ли е 3% дефицит?

3% бюджетен недостиг е напълно реален и би трябвало да се случи. Около това се сплотиха икономистите Владимир Сиркаров и Георги Ангелов в предаването „ Тази събота “.

„ Хубаво е, че финансовият мини

Финансовият министър увери, че парите от Сребърния фонд няма да се харчат

тър Асен Василев даде обещание 35 недостиг “, сподели икономистът Владимир Сиркаров. По думите му задачата е постижима, само че въпросът е на политическа воля. Той бе безапелационен обаче, че при висока инфлация не би трябвало да се приказва за дефицити.

Той разяснява, че било неотложно да има постоянно държавно управление. По думите му ще има напрежение, както при ръководещите, по този начин и в самото Народно заседание.

Според него не съществува надзор, който да обезпечи цялостна събираемост от Национална агенция за приходите

„ Всички политики, които са заложени в бюджета ще бъда изпълнявани “, уточни той.

Според него механически е допустимо да влезем в еврозоната през 2025 година, само че остава черноглед по тематиката. „ Нашият път е натам и би трябвало да вършим нашата работа “, съобщи Сиркаров.

„ 3% недостиг е значимо, тъй като би трябвало да се даде знак, че свърши повдигането на цените. Също по този начин да се успокои бизнеса, че няма да има изключително налози, които предложи служебното държавно управление “, съобщи от своя страна Георги Ангелов.

По думите му огромна част от предишния бюджет отишъл за антикризисни ограничения, само че те към този момент били отминали. „ Тези ограничения би трябвало да се отдръпват, с цел да има опция да се реши сегашната рецесия с инфлацията. Въпросът е и политиците да вземат решение, само че икономическата логичност е, че не може да даваш пари за рецесии, които са отминали “, безапелационен бе той.

Според него би трябвало да се усилят заплатите на тези, които предходната година не са получили.

„ След приемането на бюджета, главен фокус би трябвало да бъде инфлацията. Там ще бъде значимо енергийния регулатор да не подхранва инфлация. Ако това държавно управление се задържи имаме късмет да влезем в еврозоната през 2025 година “, уточни Сираков.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР