3.3 млн. лв. е събрал Българският червен кръст в рамките

...
3.3 млн. лв. е събрал Българският червен кръст в рамките
Коментари Харесай

БЧК събра 3.3 млн. лв. за Украйна, ще ги разходва с Обществен съвет

3.3 млн. лева е събрал Българският червен кръст в границите на месец за украински жители. Това регистрира ръководителят на БЧК Христо Григоров на конференция през днешния ден. Даренията са направени както от компании, по този начин и от елементарни жители. Средствата ще се разходват транспарантно посредством доклад, за което е образуван Обществен съвет. Отчетите ще се разгласяват на уеб страницата на БЧК, сподели Григоров в отговор на въпрос на news.bg. Ева Жечева от институцията на омбудсмана също даде обещание транспарантно разходване на парите.

Немалка част от сумата е събрана от пенсионери, които са дарявали по 5-10 лева, а компании са дарявали по 200 000-300 000 лева. За 10 дни е събрана филантропична помощ в 15 тира. Помощта за Украйна на този стадий е 12 000 хранителни пакета, 11 00 хигиенични материали. Няколко от камионите към този момент са стигнали до Украйна, като не е имало проблеми по границата. Председателят на БЧК посочи, че си сътрудничи само и единствено с Украинския червен кръст, където идва българската помощ. Страната ни няма право да върви по места в Украйна да подарява, въпреки на телефоните на организацията ежедневно да се получават хиляди позвънявания. БЧК има телефон както за психическа, по този начин и за здравна помощ, има офис на Централна гара, където подкрепя идващи украински жители. Отворени са офиси и в други огромни градове в страната. Григоров сподели, че хиляди българи са дарили левче посредством телефонен SMS, а в централата се отзовават на помощ десетки доброволци. Доброволците в БЧК са към 2500, приказват съветски език. МОН оказал помощ също с поддръжка - събрана помощ от всички учебни заведения в страната.

На събитието участва и отец Константин Тренев от Българска митрополия. Той разяснява, че Митрополията работи взаимно с БЧК. По думите му в няколко манастира в страната има настанени украински жители - Гигински, Кремиковски. Те се подкрепят с храни и облекла. Отецът разясни, че през българските храмове непрекъснато минават украински жители, с цел да се помолят за края на войната.

Как се дава помощта

В главния офис на БЧК - бул. " Джеймс Баучер " 56 има приемна. От там през целия ден минават украински жители. Даренията са разпределени в два склада - в единия са подредени облекла, обувки, спални комплекти, матраци, почистващи и хигиенични материали, книги, а в другия - хранителни артикули. При идването на емигрант, той се записва против персонални документи и получава филантропична поддръжка. Няма ограничаване - от каквото има потребност и каквото може да носи. Доброволците приказват съветски език и подкрепят разпределението на даренията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР