3,1% годишна инфлация в края на 2024 г. и 2,5%

...
3,1% годишна инфлация в края на 2024 г. и 2,5%
Коментари Харесай

Allianz Trade: Инфлацията в България спада, но прагът за ЕЦБ - също

3,1% годишна инфлация в края на 2024 година и 2,5% годишна инфлация в края на 2025 година, предвиждат за България анализаторите на световния водач в застраховането на търговски заеми Allianz Trade (преди Euler Hermes). Така средногодишната инфлация за двете години у нас се чака да бъде 2,8%.

„ Ако тази наша прогноза се сбъдне, България би отговаряла на настоящия аршин на Европейската Централна Банка междинното равнище на инфлация на база хармонизирания показател на потребителските цени да не надвишава референтната стойност за ценова непоклатимост от 3,3%. Но даже това да се случи, е малко евентуално страната да се класира за Еврозоната. Причината е, че референтната стойност се дефинира на база на трите страни в Европейския съюз с най-ниската инфлация. А нашето очакване е там инфлацията редом също да понижава до края на 2025 година и надлежно контролният предел за България също ще се намали осезаемо ”, разяснява доктор Манфред Щамер, основен анализатор на Allianz Trade.

Това се изяснява с упованието за понижение на цените на енергийни и неенергийни индустриални първични материали през 2024 и 2025 година, което ще бъде фактор за спад на инфлацията както в България, по този начин и в останалите страни от Европейски Съюз. Анализаторите на Allianz Trade обръщат внимание, че у нас най-сериозен принос за низходящата наклонност имат цените на силата и питателните артикули. За това способства и успокояването на равнищата на междинната заплата, както и задържането на цените на вноса. Възходящ тренд може да се чака обаче в бранша на услугите поради продължаващо повишаване на заплатите и предстоящата анулация на диференцираната ставка от 9% Данък добавена стойност за ресторантьорския отрасъл.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР