29-та Национална антарктическа експедиция, най-сетне достигна остров Ливингтън, където е

...
29-та Национална антарктическа експедиция, най-сетне достигна остров Ливингтън, където е
Коментари Харесай

Българските полярници пристигнаха на остров Ливингтън

29-та Национална антарктическа експедиция, най-накрая доближи остров Ливингтън, където е ситуирана българската полярна станция „ Св. Климент Охридски “, заяви Българският антарктически институт (БАИ).
Йордан Тодоров, Атанас Пелтеков, Емил Иванов, Петър Сапунджиев, Николай Николов и Камен Недков, след 20-дневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, бяха превозени от испанския научно-изследователски транспортен съд „ Сармиенто де Гамбоа “. Те пътуваха дружно с един звук храни, два и половина тона гориво и 6 тона строителни материали за построяването на модерния лабораторен модул, стартирано през предходната година.
 Огромен айсберг се откъсна от ледовете на Антарктида Огромен айсберг се откъсна от ледовете на Антарктида
Един от най-големите айсберги от последно време се откъсна от ледената завивка на Антарктида и се носи по посока на остров Южна Джордж...
Корабът отплава от Пунта Аренас през нощта на 20 февруари и се е движел с понижена скорост заради мощния вятър и високите талази в Пролива на Дрейк, който разделя Южноамериканския континент от Антарктида. В региона въз основата снежната завивка е била незначителна, което е разрешило разтоварването на огромното количество багаж да се извърши бързо с полифункционалния " Manitou ". Това се случва в извънредно за естествен сезон, време – късното астрално лято, когато нормално, сезонните бази, каквато е нашата, се затварят.
Предвидено е за късия, към месец, престой въз основата, експедицията да извърши ремонтно-възтановителни работи по постройките и оборудванията, повредени, от суровия климат през дългата полярна зима и да стартират, доколкото е допустимо строителни действия на лабораторния модул. Освен това ще бъдат взети данните, от разнообразната научна инсталация, която автоматизирано записва голям брой метеорологични, сеизмични, атмосферни и мареографски събития, през зимата, когато базата е необитаема.
Шестимата са в положително здраве и са уверени, че плануваните задания, ще бъдат осъществени сполучливо, споделиха от БАИ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР