29 септември 2005 година е историческа дата за българския клубен

...
29 септември 2005 година е историческа дата за българския клубен
Коментари Харесай

Една луда европейска вечер отпреди 14 години

29 септември 2005 година е историческа дата за българския клубен футбол. По невиждан метод цели три наши отбора съумяват да осъществят пробив в групите на Лига Европа. Левски, ЦСКА и Литекс съумяват да извървят трънливия път в квалификациите – всеки по собствен личен метод – а Локомотив Пловдив се оказва на няколко минути от триумфа, само че не съумява.

Какво е останало в паметта на някои от героите отпреди 14 години?

Левски имаше задача против френския Оксер , който седмица по рано беше взел победа вкъщи с 2:1. Именно голът на непознат терен се оказва основен, тъй като реваншът бива извоюван с 1:0 посредством гола на Милан Коприваров.

„ От мача си припомням, че беше много мъчно. 25-26-а минута поведохме, само че допуснахме някои грешки в защита”, разяснява „ синята” легенда Елин Топузаков. „ Имаше напрежение пред нашата врата. Особено в последните 8-9 минути беше доста тежко. Извоювахме си правото и справедливо играхме в групите. Имаше огромна наслада по стадиона след последния съдийски сигнал. Обичам да се връщам към тези години. Доставихме наслада, която няма да се не помни. Затова и идната година постигнахме толкоз доста.”

„ Всеки си има способи и способи на работа. Да, традицията на Левски задължава да се играе нападателно. В последните си мачове отборът вкара задоволително голове. Не би трябвало да се живее в предишното. Да, това влизане в групите е реализирано, само че към този момент е минало. Сега в ръцете и краката на актуалните играчи е да напишат нова страница в славната история на Левски”, добави стоманеният защитник преди първия мач на „ сините” с АЕК Ларнака в настоящето издание на шампионата.

Преминаваме към другия огромен триумф от оня септемврийски ден – ЦСКА взе втора победа над Байер Леверкузен с 1:0 и също донесе доста наслада на своите почитатели.

„ Отстранихме Леверкузен и след нас играха Левски. Прибрах се след нашата среща, а след това с другари и семейство изгледахме мача. Много добре си припомням – от нашия мач до последния. Винаги съм желал да играя против най-хубавите. Това е пътят по който един състезател би трябвало да се развива. Ние с дейностите и резултатите, които реализираме, способстваме да се приказва за България”, разяснява Валентин Илиев.

Колкото до сегашната конюнктура в „ червения” клуб преди конфликтите с Осиек, той добави: „ Дори против тим като Осиек би трябвало да излизаш с пределна мотивация, че ще успееш. Същото направихме преди време против Ливърпул. Повярвахме, че можем да го създадем. Не е прелестен стартът на сезона, не трябва да заблуждаваме. Аз съм надалеч от „ кухнята” и съм сигурен, че вътре са си създали съответните равносметки.”

През оня паметен сезон 2005/2006 Литекс става единственият от родните представители, който съумява и да прескочи своята група . За да се добере до тази фаза на Лига Европа, отборът от Ловеч отстрани в белгийския Генк с общ резултат 3:2.

„ Спомените ми с Литекс от този интервал са доста приятни, естествено”, съобщи Росен Кирилов. „ Успяхме да влезем и да излезем от групите на Лига Европа. Това беше най-хубавото показване в евротурнирите в цялата клубна история.”

„ Надявам се нашите тимове в Лига Европа да създадат положителни мачове и да продължат. Дано и тази година забележим наш тим в групите. Дано да бъдат най-малко два”, пожела си актуалният ментор на Етър.

„ Късата клечка” остана за Локомотив Пловдив . „ Смърфовете” на Ераносян стартираха отлично реванша против Болтън и поведоха с 1:0, което ги пращаше напред след загуба 1:2 в първата среща. Автогол на Александър Тунчев обаче ги разколеба и в последна сметка тимът позволи още едно проваляне с 1:2.

„ Специално в този мач си припомням думите на нашия старши треньор Едуард Ераносян, който персонално отиде да разузнава Болтън. Каза: „ Много хора ще помислят, че съм вманиачен, само че този тим можем да го отстраним”, напомни си някогашният вратар Стоян Колев. „ Това ни вдъхна изключителна религия в личните благоприятни условия. Не си личеше кой е тимът от Висшата лига и кой –тимът от България. Съдбата си изигра неприятна смешка с нас. В първия мач загубихме с 1:2 къде с помощ от трети фактори. Реваншът в Бургас беше пред цялостен стадион. Стана необикновено шоу, открихме дори резултата и играта вървеше, само че по нелепа случайност си отбелязахме автогол и всичко завърши. Просто ориста по този начин беше решила”, добави той.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР