29 процедури на стойност над 1,64 млрд. лева са обявени

...
29 процедури на стойност над 1,64 млрд. лева са обявени
Коментари Харесай

Изплатени са над 157 млн. лева по програма Околна среда

29 процедури на стойност над 1,64 милиарда лв. са оповестени по Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 " (ОПОС). Това е над 47% от ресурса по програмата.

В осъществяване са 46 контракта за безплатно финансиране на обща стойност 786 млн. лева, които съставляват 22,7% от бюджета на ОПОС.

От началото на програмния интервал на бенефициентите на програмата са изплатени над 157 млн. лева, което е 4,54% от ресурса на ОПОС. Изплатените суми подхождат на плануваните и е следено да не се позволява закъснение при възобновяване на осъществените от бенефициентите разноски.

2018 година е интервалът, в който би трябвало да бъдат изпълнени междинните цели на знаците.

От ръководещия орган регистрират като проблем кандидатстването за финансиране с планове, които не дават отговор на условията на насоките за кандидатстване и неприключили процедури по реда на Закона за устройство на територията. Това е повода процесът за оценка да се удължава.

За превъзмогване му Управляващият орган (УО) провежда с всеки бенефициент регулярни съвещания и следи за подготовката на плановите оферти, дава спомагателни уточнения и спомага за обезпечаване на връзка с други администрации и институции.

При осъществяването на административни контракти за безплатна помощ, главен проблем е обжалването на процедурите за избор на реализатор или прекратяването им. Това също забавя осъществяването на плановете.

Сроковете за обжалване се вземат поради при прогнозите, които Управляващ орган на ОПОС прави по усвояването на средствата от европейските фондове.

Оценителите предлагат преди подписване на контракта за безплатна помощ, бенефициентите да стартират процедурите за избор на реализатор. По този метод ще се подкрепи и постигането на задачите на Програмата.

Управляващият орган е в тясна връзка с бенефициентите още преди отправянето на покана. Всяко закъснение при договарянето на безплатна помощ и/или при сключването на контракти с реализатори има отрицателен резултат върху финансовото и физическото осъществяване и постигането на задачите.

Като добра процедура при работата с общините се показват обучителните семинари за установяване и налагане на финансови корекции.

Целта на подхванатите от Управляващия орган ограничения е да се минимизира рискът от допускане на неточности при осъществяване на публичните поръчки. Това ще обезпечи безпроблемното осъществяване на плановете и сполучливото асимилиране на средствата.

Припомняме, при започване на юли министърът на околната среда и водите Нено Димов разпореди Главната дирекция " Оперативна стратегия околна среда " да предприеме дейности за ускорение на осъществяването по оперативната стратегия.

Това се постанова, с цел да се ограничи евентуалния риск от загуба на средства по програмата за интервала 2014-2020 година /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР