280 училищни директори обсъждат ромското образование в ПловдивЕдва за една

...
280 училищни директори обсъждат ромското образование в ПловдивЕдва за една
Коментари Харесай

280 училищни директори обсъждат ромското образование в Пловдив

280 учебни шефове разискват ромското обучение в Пловдив
Едва за една пета от българските деца в чужбина е несъмнено, че там вървят на училище- те вървят и на неделно учебно заведение. За останалите не е ясно, сподели през днешния ден в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев, съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.

Вълчев се включи във втория ден от срещата на 280 учебни шефове от цялата страна, проведена от Центъра за междуетнически разговор и приемливост Амалипе в границите на плана " Всеки възпитаник ще бъде отличник". Липсата на информация за мигриращите освен в чужбина, само че и вътре в страната деца от ромската общественост е една от аргументите те да не бъдат обхванати от просветителната система. Министър Вълчев сподели, че по време на българското европредседателство е подложен въпросът за осведомителна взаимосвързаност на институциите, изключително в Германия, където най- постоянно отпътуват фамилиите. Работи се по предложение до Министерство на вътрешните работи, с което съответно при излизане от границите на страната фамилията да дава документ, че детето е отписано от учебно заведение.

Националната мрежа "Всеки възпитаник ще бъде отличник" включва над 280 начални, съществени и междинни учебни заведения в страната, съответната грижа за всяко дете към този момент дава резултати, отсъствията са намалели, много от децата не престават образованието си. Теодора Крумова, зам. ръководител на Амалипе, изяснява философията на програмата- "Всяко дете може да стане първенец, в случай че някой повярва в него". Тя споделя за намесата на центъра в живота на 13 годишно ромско момиче от село край Сливен, което е омъжено принудително не веднъж даже, а два. А в действителност то доста желае да стане учителка. Така че детето е върнато на фамилията му, сега продължава образованието си и от център Амалипе са уверени, че от него някой ден ще излезе прелестна учителка. На ромски "Амалипе" значи другарство. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР