28 от общо 31 изследвани марки вафли на българския пазар

...
28 от общо 31 изследвани марки вафли на българския пазар
Коментари Харесай

28 от 31 изследвани марки вафли на родния пазар са много опасни за здравето

28 от общо 31 изследвани марки вафли на българския пазар съдържат палмово масло. Това демонстрира изследване на асоциация " Активни консуматори “. В 5 от вафли те палмовата лой е главен съставен елемент.

Надзор върху осъществяването на условията за етикетиране и върху сигурността на храните упражнява Българската организация по сигурност на храните, напомнят от Асоциацията.

Нормалната палмова лой има добра търпимост от организма. Проблемът е предварителната обработка на мазнината, водеща до сгъстяване, споделят специалистите. Процесът се назовава хидрогениране и при него се получават канценогенни субстанции, заради което в доста страни по света потреблението на хидрогенирана лой е неразрешено или лимитирано.

От " Активни консуматори “ са установили още, че в 29 от 31 изследвани марки вафли се съдържат млечни съставни елементи, само че не обикновено мляко, а модифицирани първични материали, като изсъхнало мляко, млечен протеин или фракции от него, а това основава опасности за здравето на потребителите, оповестява БНР.

И за още един проблем, сигнализират от асоциацията. При нито една марка от проучените вафли няма изписани на етикета никакви Е номера. Е номерата са идентификация за вложените в храните софтуерни добавки. Те се употребяват с неприятна популярност измежду потребителите, които ценят натуралните храни, по тази причина и производителите употребяват дребна хитринка, споделят специалистите. Те изписват на етикета цялостните имена на софтуерните добавки, а икономисват по-кратките Е номера.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР