28-годишният Дейвид Майкъл Бодил остава в ареста в Плевен. Това

...
28-годишният Дейвид Майкъл Бодил остава в ареста в Плевен. Това
Коментари Харесай

Търсеният за тероризъм британец: Това, за което съм издирван е „само хоби”, никого не съм наранил

28-годишният Дейвид Майкъл Бодил остава в ареста в Плевен. Това дефинира локалният Окръжен съд за търсения с алена бюлетина от Интерпол англичанин. Решението предстои на обжалване в 3-дневен период в Апелативния съд във Велико Търново, съобщи Българска национална телевизия.

Младият мъж беше задържан при профилирана полицейска интервенция в никополското село Любеново през вчерашния ден. Британските управляващи го проверяват за подготовката на терористични дейности.

От края на ноември той се мести да живее в къщата на дядо си Филип в Любеново след изказване в обществените мрежи, че е преследван за „ нещо, което даже не е закононарушение и избира да почине в непозната страна вместо да прекара остатъка от живота си в пандиза в родината си ”.

По информация от прокуратурата в къщата в никополското село са открити схеми за изработката и взривяването на бомба.

Стана ясно, че Бодил е роден на 12 февруари 1994 година в Нотингам, за последно е живял в Бъкстън, Дербишир.

Плевенският областен арбитър Румен Лазаров регистрира, че след издадена на 2 март 2020 година заповед е претърсено жилището на търсения британец в родината му.

Там са открити субстанции под формата на течност и прахуляк, включващи над 1 кг въглерод, 10 кг калиев нитрат, 1.2 кг сяра и 990 мл ацетон, които дават отговор на състава на избухлив черен барут. Те са съвпадали и с написаните съставки за взривни съединения в рецептите, които също са открити в дома на Бодил.

Вследствие на това от 28 декември предходната година е издадена заповед за задържането му от арбитър в Уестминстър, Лондон. Тя е за нарушение на локалния Закон за взривните субстанции от 1883 година, касаещо приготовление и владение на експлозиви, и планува наказване пожизнен затвор.

Прокурорът Снежана Георгиева регистрира, че нарушаванията на законодателството във Англия, за които го търсят управляващите там, съставляват закононарушение и съгласно Наказателния кодекс у нас. Освен това той е излязъл от родината си, знаейки че против него има произвеждане, което допуска, че може да се укрие.

Затова беше поискана непрекъсната мярка за неотклонение " задържане под стража ". Служебният юрист на британеца се съгласи с доводите на обвиняването и че това е единственото допустимо развиване към този миг. Бодил съобщи, че не желае да бъде депортиран, съден и да лежи в затвор в родината си. Той добави, че това, за което е търсен и арестуван, е „ единствено занимание ”.

„ Никого не съм наранил и не съм имал желание да го върша ”, показа той в правосъдната зала.

Посолството и консулските управляващи на Обединеното кралство ще бъдат известени за решението на плевенския съд за непрекъснатото задържане в ареста на Бодил. Делото за екстрадиция на британеца ще бъде утре
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР