28-годишен пловдивчанин цял месец изнудва 9-годишна ученичка да мърсува пред

...
28-годишен пловдивчанин цял месец изнудва 9-годишна ученичка да мърсува пред
Коментари Харесай

Пазете децата си! Пловдивчанин изнудва 9-годишна да се събли...

28-годишен пловдивчанин цялостен месец изнудва 9-годишна ученичка да мърсува пред камерата, заплашвайки я, че в случай че не го прави, ще разгласява нейни голи фотоси в известен измежду връстниците и уебсайт. Това е единствено един от фрапантните образци на едно от най-популярните закононарушения в света, а точно половото принуждение и изнудване, с които специалистът по киберсигурност и по противопоставяне на онлайн закононарушения Явор Колев срещна пловдивски възпитаници. 

Образователната лекция, която се състоя в аулата на Аграрния университет, обхвана казуса за рисковете на децата в интернет пространството. Тя е част от националната акция „ Пази детето в Интернет ” и бе проведена взаимно с Местната комисия за битка с трафика на хора и Община Пловдив.



Стотици възпитаници демонстрираха интерес и извършиха аулата, нетърпеливи да чуят какви клопки се крият в онлайн пространството, в което прекарват огромна част от всекидневието си. Лекцията стартира с 9-минутен клип, в който жертви на полов тормоз стават момче и момиче. Всичко стартира с другарски диалог. Престъпникът, който е с години по-голям от младите си жертви, включва уменията си на психолог и комуникира. Прави похвали, показва неестествен интерес, приготвя почвата си за удар в точния миг. Точно тогава стартира да желае фотоси - първо леко разголени, а след това и напълно разголени. В момента, в който получи фрагментите, нарушителят с подправена идентичност на младеж минава на идващ стадий - изнудване. Иска превод на избрана сума пари, като в противоположен случай голите фотоси ще станат притежание на доста хора. В клипа жертвите заплащат, само че нарушителят продължава да изнудва. Краят е обективен - жертвите се обръщат към способените органи, а финалният кадър съставлява нарушители с белезници. 



Експертът по киберсигурност подчертава, че това са действително протичащи се образци. " Целият ви живот минава в интернет и това кара нарушителите да ловуват деца там. Контролирайте се, търсете помощ при потребност ", обърна се Явор Колев към учениците в аулата. 

" Децата са най-уязвимите и най елементарно стават жертва на киберпрестъпление. Много бързо напредват в връзката, само че не знаят какво ги чака.  А откакто се трансфорат в жертва, остава психическа и физическа диря за цялостен живот ", уточни специалистът.

Колев разяснява, че онлайн подрастващите, а и освен, са доста по-смели, тъй като усещат лъжлива анонимност. Той подчертава, че киберпрестъпниците не се разграничават с нищо от хората, които срещаме по улицата. Като съответствие, 95 % от тях са мъже, а 5 % - дами. По отношение на жертвите, Колев уточни, че там има тъждество сред момчетата и девойките. 



" Момичетата доста постоянно се влюбват в основаната подправена персона. Престъпниците са доста умели психолози - вършат похвали, интересуват се от живота на жертвата си. А когато родителите не обръщат внимание на децата си, те търсят такова в интернет. Запомнете - в интернет не всеки е този, за който се показва ", акцентира Явор Колев.

Експертът по киберсигурност даде няколко образеца за полово изнудване, с които се е сблъсквал по време на работата си в системата на Министерство на вътрешните работи. В един от тях пострадало е 9-годишно момиче, консуматор на известния измежду децата обратно във времето уебсайт jivotno.com.



Там момичето се среща с сякаш 11-годишен. Той стартира да ѝ желае фотоси - първо елементарни, след това от море и плаж, най-после разголени. След като ги получава, идва ред на изнудването. Заплашва, че ще ги разгласява в уеб страницата, в който са се срещнали и в който са всичките й другари. Няма да го направи единствено при едно изискване - в случай че си включи камерата, смъкна облеклата си и прави неприлични дейности до момента в който той я следи. Момичето се съгласява. В продължение на месец я заплашва, а детето мърсува пред камерата. В същото време родителите й са в прилежащата стая и си нямат никаква концепция какво прави щерка им в този миг.

След месец нарушителят я кара да го запознае със свои съученички, с които да постъпи по същия метод. Настоява и да се видят онлайн. Момичето отхвърля. Тогава разголените ѝ фотоси се появяват в уеб страницата. Следва сигнал до способените органи. След следствие излиза наяве, че за 11-годишен се представял мъж на 28 години от Пловдив. Той е хванат в интернет клуб наоколо до Пловдивския университет, откъдето най-вероятно е изнудвал доста малолетни девойки. В основания си профил във фейсбук нарушителят имал 960 другари, само деца.  



Явор Колев подчертава и върху публикуването на разголени фотоси в обществените мрежи, където 13-14 годишни девойки се снимат по долни дрехи в банята. " Всеки се стреми да бъде харесван. Но такава фотография, попаднала в интернет, няма събаряне. В интернет копче " DELETE " няма ", сподели специалистът. И даде образец с двойка младежи, която се разделя. Правили са си по-разголени и провокативни фотоси. След раздялата момчето ги разпраща на другари и ги прави обществени. После всички сочат с пръст и разискват момичето. 

В лекцията си той изясни на учениците също, че в съвремието цифровата идентичност е извънредно значима. Когато се кандидатства за работа да вземем за пример, работодателят ревизира всичко в интернет - фотоси, профил, изявления.



Преди края на просветителната лекция, Явор Колев даде опция на учениците да зададат своите въпроси. " Не може ли тогава Facebook да бъде спрян? ", запита едно от децата. Друго пък попита " Дали има учители, които са полови насилници? ". Колев даде логаритъм по какъв начин да се работи, когато усетим заплаха в обществените мрежи, като първата стъпка е да се блокира връзката, а втората - да се резервира чата, с цел да се улесни следствието. Разбира се, и да се подаде сигнал. 

Експертът по киберсигурност бе приветстван бурно както при започване на лекцията, по този начин и след нейния край. Сред гостите бяха зам.-кметът Георги Титюков, както и шефката на РУО -Пловдив Антоанета Пакова. 

фотоси от Валентина Биларева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР