28,64 лв. ще струва мегаватчас природен газ от днес, 1

...
28,64 лв. ще струва мегаватчас природен газ от днес, 1
Коментари Харесай

Окончателно: Газът през март поевтинява с 5,76%

28,64 лева ще коства мегаватчас природен газ от през днешния ден, 1 март, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. За първи път от месеци цената, която КЕВР утвърждава в деня на влизането й в действие, остава същата, каквато е предложил " " в началото, прецизира. Това значи, че има непоклатимост на котировките на газовите тържища в Европа, чиито стойности дефинират 70 на 100 от цената на газа у нас.
За февруари одобрената от регулатора цена на природния газ беше 30,39 лева за мегаватчас, което значи понижение за март с 5,76%. Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната сила и на електрическата сила и те остават непроменени, оповестяват от енергийния регулатор.
 Прогноза: 9 на 100 по-скъп природен газ от април Прогноза: 9 на 100 по-скъп природен газ от април
Цената на природния газ за април е допустимо да се усили в 9% по отношение на в този момент настоящата. Прогнозата на " Булгаргаз " е мегаватчас да струв...
Оттам напомнят, че при одобряването на цената на газа КЕВР регистрира декларираните планирани количества от импорт за вътрешния пазар, променените условия по контракта сред " Булгаргаз " и " Газпром износ ", изискванията по контракта с азербайджанската компания и споразуменията към него, както и усреднения валутен курс на Българска народна банка на лв. по отношение на задграничната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ.
По време на откритото онлайн съвещание на 24 февруари стана ясно, че цените за българските консуматори през март 2021 година ще бъдат с 15-16% по-ниски от равнищата на газовите хъбове в Западна Европа. Причината е миксът, който прави “Булгаргаз ” - съветски газ, доставки от хранилището в Чирен и газ от Азербайджан. Прогнозите за април са повишаване на газа с към 9% спрямо февруарските цени. Какво ще предложи “Булгаргаз ” на КЕВР, ще стане ясно на 10 март.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР