271 лева трябва да плати домакинство, за да смени старите

...
271 лева трябва да плати домакинство, за да смени старите
Коментари Харесай

Дистанционно отчитане: Броим 271 лв. за три разпределителя и водомер

271 лв. би трябвало да заплати домакинство, с цел да смени старите разпределители с образен доклад с нови, които могат да се засичат отдалечено.

Сумата е за три уреда за разпределение на отоплението и един водомер за топла вода, като в нея са включени и монтажът, пломбирането и узаконяването им, пресметнаха от компанията за дялово систематизиране „ Техем “ за „ Телеграф “.
Ако жилището е с хоризонтална разводка – за монтажа на отдалечен апартаментен топломер и 1 топъл радиоводомер сумата е 412 лв..
Цената за промяната на образното с радиооборудване зависи от броя на отоплителните тела и от това дали има проведен монтаж за блока, или парцелът се посещава самостоятелно.

На замяна пък подлежат уредите, инсталирани преди 2013 година, защото им изтича срокът на валидност.

Топлофикациите и компаниите за дялово систематизиране предизвестяват клиентите си за изтичащия период и че в случай че оставят старите уреди или ги сменят с образни, ги чака скок на сметките, тъй като ще им се начислява оптималната сила.

Също по този начин поучават хората да инсталират такива с отдалечено отчитане, защото с промени на Закона на енергетиката от 12 март 2021 година би трябвало всички да са с опция за доклад от разстояние. Крайният период за замяна на уредите с отдалечени е 2027 година
Цените на отдалечените уреди са сред 49 и 67 лв., а на водомерите – от 105 до 125 лв., според от характерностите им.
Всички компании за дялово систематизиране оферират и разнообразни отстъпки.

В момента има цели здания, които са с уреди с отдалечено отчитане, само че има и такива, в които единствено някои от семействата разполагат с такива.

Например в 99% от блоковете, обслужвани от „ Техем “ в цялата страна, има инсталирани отдалечени разпределители, водомери за топла вода или топломери, заяви изпълнителният шеф Милена Стоянова за „ Телеграф “.
Във всички здания, които обслужва компанията за дялово систематизиране „ Нелбо “, има инсталирани радиоуреди.
Процентът отдалечени по отношение на общия брой уреди варира от 5% до 100% и е друг за всяка постройка. Средно 60% от семействата употребяват радиоуреди, оповестиха от топлинния счетоводител.

Отчетът на уредите може да бъде месечен и сезонен, при който уредите се регистрират в края на отоплителния интервал.

Отчитането всеки месец може да стане най-лесно при съществуване на отдалечени уреди във всички жилища в постройката етажна благосъстоятелност към една абонатна станция, само че подобен е вероятен и при образни уреди.

В Пловдив над 80% от всички клиенти на сдружението са избрали да употребяват месечен отдалечен или образен доклад.
1200 здания в цялата страна, клиенти на „ Техем “, са на месечен отдалечен доклад и заплащат действително ползване.
Месечен доклад за клиенти на „ Техем “ коства по 1,20 лева на разпределител (за 6 месеца), по 1,20 на водомер (за 12 месеца) и 1,64 партида на месец.

Или за приблизително жилище с 3 разпределители и 1 топъл водомер семейството ще заплати 55,59 лева

Годишен доклад с две дати за посещаване, разработване на изравнителна сметка и следващи корекции коства 34,57 лева годишно още веднъж за приблизително жилище с 3 разпределителя и 1 водомер за топла вода.

Таксите за месечен доклад на „ Нелбо “ са 1,08 лв. месечно за партида, 0,31 лв. на месец за апарат, 0,38 лв. за апартаментен топломер.

Оборудването с отдалечени уреди към този момент се надгражда с цифровата инфраструктура в постройките. В общите елементи на над 4600 здания, обслужвани от „ Техем “, са инсталирани смартчетци, заяви Милена Стоянова.

Устройствата са компактни бели кутии с изчистен, ненатрапващ се дизайн, поставяни в общите елементи на постройката. Захранването им с електричество е самостоятелно, на акумулатори и не се изисква електричество от стълбището за работата на цифровата инфраструктура. С тях се събират данни от отдалечените уреди в парцелите на клиентите. Радиоуредите изпращат регулярно сигнал към смартчетеца. На избрани шпации информацията се придвижва през предпазена мобилна връзка към облачно пространство, а оттова към центъра за обработка на данни в „ Техем “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР