27 януари е обявен за Международен ден в памет на

...
27 януари е обявен за Международен ден в памет на
Коментари Харесай

27 януари - Международен ден в памет на жертвите на Холокоста

27 януари е разгласен за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста с резолюция 60/7 на Общото заседание на Организация на обединените нации от 1 ноември 2005 година
Датата е подбрана, защото на този ден през 1945 година са освободени концлагеристите от лагера в Освиенцим (Аушвиц) в Полша. " Споменът не би трябвало да умира. Той би трябвало да припомня даже и на бъдещите генерации. Затова е значимо да се откри подобен метод, който да бъде ефикасен и в бъдеще. Той би трябвало да показва скръбта от страданието и загубата, да бъде отдаден на паметта на жертвите и да предотврати всяка заплаха от повторна поява. " (Роман Херцог – президент на Германия сред 1994 и 1999 година – бел.ред.)
 От Фейсбук ще блокират наличие, отричащо Холокоста От Фейсбук ще блокират наличие, отричащо Холокоста
От Facebook заявиха, че ще не разрешават наличие, което отхвърля Холокоста или изопачава истината по този въпрос, съобщи Ройтерс. С...
В навечерието на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен напомни, че на 27 януари означаваме 76-ата годишнина от освобождението на нацисткия концентрационен лагер „ Аушвиц-Биркенау “ и отдаваме респект на милионите еврейски дами, мъже и деца, както и на всички други жертви, измежду които стотици хиляди роми и синти, убити по време на Холокоста.
„ Антисемитизмът провокира Холокоста, само че, уви, не изчезна с освобождението на нацистките концентрационни лагери. Обезпокоена съм да видя още веднъж засилена ненавист към евреите в Европа и отвън нея. Обстановката на пандемия подхранва появяването на тайни теории и дезинформация, постоянно насърчаващи антисемитски послания. Свидетели сме на обезпокоително разгръщане на изопачаването и отричането на Холокоста. Не би трябвало в никакъв случай да забравяме. Тъй като възпоменателните места са затворени заради пандемията, a броят на оживелите понижава, би трябвало да намерим нови способи да запазим загатна жив. Тъй като в обществените мрежи се популяризират тайни легенди, би трябвало да възпитаваме младото си потомство в непоносимост по отношение на антисемитизма. Тъй като се популяризира дезинформация, органите, обществените платформи и ползвателите би трябвало да работят дружно, с цел да подсигуряват, че историческите обстоятелства не се изопачават — онлайн и офлайн. Фактите имат значение. Историята има значение. Решени сме да спечелим тази борба. Европа процъфтява, когато нейната еврейска общественост и другите малцинства могат да живеят в мир и естетика. Ето за какво по-късно тази година ще представим тактика за битка с антисемитизма и поощряване на еврейския живот в Европа ”, прибавя фон дер Лайен.
През 2021 година Европейска комисия ще показа тактика за битка с антисемитизма и поощряване на еврейския живот за поддръжка на страните от Европейски Съюз и гражданското общество в битката им против антисемитизма. С европейската законодателна рамка се подсигурява отбрана от принуждение, дискриминация и прояви на неприязън, стимулирани от антисемитизъм, и се инкриминира отричането и изопачаването на Холокоста в цяла Европа.
Всяка година на този ден Център за еврейско-българско съдействие " Алеф " провежда събитие, с което уважава паметта на почтените жертви на нацизма, като приобщава и град Бургас към този акт. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас.
 Младите хора в Съединени американски щати всеобщо нямат визия, че 6 млн. евреи са убити при Холокоста Младите хора в Съединени американски щати всеобщо нямат визия, че 6 млн. евреи са убити при Холокоста
Изумителни равнища на незнание измежду младите американци във връзка с най-голямото закононарушение против човечеството през 20. век. Почти...
" От няколко години съчетаваме възпоменанието с акцията на Световния Еврейски Конгрес " #WEREMEMBER ", която приканва хората по целия свят да разпространят посланието в никакъв случай повече терорът да не се повтаря ", споделят от " Алеф ".
Поради пандемията от COVID-19 тази година възпоменателното събитие ще се организира онлайн. В него отдалечено ще се включат отличени създатели в Националния училищен книжовен конкурс " Който избави един човешки живот, избавя цяла галактика ", артисти от младежката театрална натрупа " Валери и другари ", бургаски писатели, съидейници и другари на Център " Алеф ".
Виртуалната паметна среща ще стартира от 14 часа на 27 януари 2021 година. Участието в нея ще бъде осъществено посредством този .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР