27-те държави – членки на Европейския съюз се съгласиха да

...
27-те държави – членки на Европейския съюз се съгласиха да
Коментари Харесай

ЕС започва преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония


27-те страни – членки на Европейския съюз се съгласиха да стартират договаряния за присъединение с Албания и Северна Македония.

Албанският министър-председател Еди Рама и северномакедонският му сътрудник Димитър Ковачевски се чакат във 19 юли в Брюксел, с цел да стартират публично договарянията за присъединение.

Държавите – членки на Европейски Съюз “току-що се съгласиха да стартират договаряния за присъединение с Албания и Северна Македония!”, написа в Туитър министър-председателят на Чехия Петр Фиала, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз.

“Направихме още една значима стъпка към приближаването на Западните Балкани към ЕС”, добави той, откакто зелената светлина беше утвърдена на среща на посланиците на Европейски Съюз в Брюксел.

Началото на диалозите идва, откакто в неделя Северна Македония и България подписаха френско предложение, което планува македонският език да стане формален в Европейски Съюз, както и да се дават други гаранции.

Доскоро България блокираше всевъзможен прогрес в договарянията за присъединение заради разногласието сред страните по дълъг лист от езикови и исторически въпроси, напомня Агенция Франс Прес.

Спорът спря и кандидатурата на Албания за участие в 27-членния блок заради дългогодишната политика упоритостите на двете страни да се причислят към Европейски Съюз да бъдат обсъждани дружно.

Под натиска на Франция, която председателстваше Европейски Съюз до 1 юли, предишния месец българският парламент се съгласи да анулира ветото си в подмяна на гаранции от страна на Европейски Съюз, че Северна Македония ще извърши избрани претенции по противоречивите въпроси.

Северна Македония беше избрана за кандидатка за участие в Европейски Съюз преди съвсем 20 години. Тя към този момент работи по огромни разлики с Гърция, с цел да се причисли към НАТО през март 2020 година

Албания получи статут на претендент за участие от Европейски Съюз през 2014 година

Стратегическото значение на Западните Балкани за Европейски Съюз набъбна след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, като се появиха опасения за въздействието на Москва в района.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР