27-мото издание на Есенния международен театрален фестивал Сцена на кръстопът“

...
27-мото издание на Есенния международен театрален фестивал Сцена на кръстопът“
Коментари Харесай

Започва Международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ в Пловдив

27-мото издание на Есенния интернационален сценичен фестивал „ Сцена на кръстопът “ стартира в неделя в огромната зала на Драматичния спектакъл в Пловдив с премиерата на „ Месец на село ”- комедия в пет дейности от Иван С. Тургенев. Представлението е на студентите от НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов ” от класа на проф. Маргарита Младенова, която е и режисьор на спектакъла, оповестиха от Общината.

Преди началото на спектакъла , публични приветствия към публиката насочиха Росица Обрешкова – програмен шеф на фестивала, Пламен Панов –заместник-кмет по просвета, археология и туризъм на община Пловдив, Илко Ганев – консултант на Министъра на културата, адв. Юлиана Рангелова – представител на холдинга МАИ Груп – главен спонсор, Сюзанна Арутюнян-Василевска –вр. и.д шеф на Драматичен спектакъл – Пловдив и инж. Димитър Георгиев, притежател и шеф на козметична компания „ Роза Импекс “ – основен спонсор на фестивала.

За повторно имам достойнството да открия театралния фестивал „ Сцена на кръстопът “ и чувството ми е, че откриваме нещо в действителност историческо. Заради тези 27 години история и живот на фестивала и поради всички хора, започвайки от мастера Стефан Данаилов – основателят, вдъхновителят на фестивала, дългогодишния шеф Димитър Малашинов, Ирен Чанкова, Сашо Секулов, Кръстю Кръстев и още доста хора, които стоят зад него с напъните и труда си, с цел да може през днешния ден да имаме този фестивал и той да е една от емблемите на културния живот на Пловдив. Тази памет е гаранция, че и през днешния ден ще забележим това, което Драматичен спектакъл Пловдив прави най-добре, следва ни угощение на сетивата. Тук всичко се прави с доста обич и с мисъл за същинските неща в живота. Тази мисъл е на дългогодишния шеф на театъра, в този момент министър на културата Кръстю Кръстев. Той приключи приветствието си тогава с думите: Елате на спектакъл! Хубаво е! “. Аз ще преразказвам през днешния ден и ще кажа: Продължавайте да идвате на спектакъл! Става все по-хубаво! На добър час на 27-ия интернационален сценичен фестивал „ Сцена на кръстопът “ , сподели в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов .

В първата премиера от програмата на фестивала „ Месец на село “ участваха студентите от НАТФИЗ: Андрей Стоименов, Павлина Илова, Стефани Андонова, Виктория Владова, Лора Тенчева, Стефан Саръиванов, Румен Ангелов, Мартин Тодоров, Стилиян Маринов, Преслав Търпанов, Весела Манолова. Постановката е дело на проф. Маргарита Младенова, сценография – Ивайло Николов, асистент-режисьор е Албена Георгиева.

Днес от 19:30 часа в Камерна зала „ Стефан Данаилов “ ще се играе ЛЕБЕДЪТ от Елизабет Иглоф – премиера на Драматичен спектакъл – Пловдив. Спектакълът е сполучливо завръщане на режисьора Петър Батаклиев на родна сцена след години работа в Канада. Творческият екип, основал постановката включва: сценография – Петьо Начев, съветник костюми – Анета Зомбори, музика – Явор Карагитлиев, хореография – Калоян Иванов, съветник – Катерина Георгиева, фотограф – Георги Вачев, афиш – Ралица Русева. Участват актьорите Патриция Пъндева, Спартак Панталеев, Тодор Дърлянов.

Първото събитие от съпътстващата стратегия на фестивала е изложбата фотографика „ СамоДиви “ на Антония Маринова – Crazy. Ще можете да я видите от 11 до 21 септември във фоайето на Камерна зала „ Стефан Данаилов “. Откриването е през днешния ден в 17:30 часа.

Фестивалът „ Сцена на кръстопът ” се реализира с поддръжката на Община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2023г., Министерство на културата, „ Роза Импекс ”, „ КЦМ 2000 груп ”, МАИ Груп Холдинг, Атаро Клима и Ондулин. Домакин на събитието е Драматичен театър-Пловдив.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР