27 млн. лв. повече в бюджета за здравеопазване ще предложи

...
27 млн. лв. повече в бюджета за здравеопазване ще предложи
Коментари Харесай

Ананиев предлага парите за здраве да се увеличат с 27 млн. лева

27 млн. лева повече в бюджета за опазване на здравето ще предложи отрасловият министър Кирил Ананиев. Това стана ясно след среща сред него и представителите на ПГ на " Обединени патриоти ".

Ананиев и патриотите разискаха проектобюджетът на НЗОК, който на следващия ден ще бъде обсъждан в отрасловата парламентарна комисия. Представителите на Оперативна програма имаха няколко оферти, които бяха направиха сред 1-во и 2-ро четене. Нямаме несъгласия с тях, посочи здравният министър.

„ Утре ще се предложи за приемане нарастване на първичната извънболнична помощ със 7 млн. лева, на профилираната извънболнична помощ също с 7 млн. лева, с 3 млн. лева на медикодиагностичните действия и с 10 млн. лева активността на стоматолозите. "

Средствата ще дойдат от запаса на НЗОК.

Според Кирил Ананиев сега никога не трябва да се понижават други действия, като болничната помощ или медикаментите. Той уточни още, че Оперативна програма имат цели, свързани с профилактиката, с битката против наркотичните субстанции, които обаче са залегнали в съответните нормативни актове и бюджета на Министерството на здравеопазването “, уточни Кирил Ананиев.

Не на последно място той изясни, че работната междуведомствена група за ТЕЛК-овете е в края на своята работа. Съвсем скоро може би до дни ще излезе с предложение, което след го огледа и управлението, ще тръгне към Министерски съвет. Ангажиментът им е до Нова година да има предложение, ще влезем в периодите “, добави Ананиев.

От своя страна депутатът от „ Обединени патриоти “ Калин Поповски акцентира, че за първи път министър финансист разбирал добре проблемите на опазването на здравето, евентуално и тъй като дълго време е бил ръководител на Надзорния съвет на НЗОК “.

Може би и посредством контролиране на финансите ще стигнем до оптимизация в здравния бранш, която дълго време не е постигана като секторна политика, сподели още Поповски.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР