27-годишната журналистка Виктория Рощина изчезна през август 2023 г. в

...
27-годишната журналистка Виктория Рощина изчезна през август 2023 г. в
Коментари Харесай

27-годишна украинска журналистка почина при неясни обстоятелства в Русия

27-годишната журналистка Виктория Рощина изчезна през август 2023 година в частта на Украйна, която в този момент е окупирана от съветските сили. Девет месеца бяха нужни на съветските управляващи, с цел да потвърдят, че е арестувана без причина. Тя умря в пандиза, а тази седмица татко й получил единствено записка с няколко реда, потвърждаващи гибелта й. Министерството на защитата в Москва го уведомило, че Виктория е мъртва.
В документа се показва, че тялото ще бъде върнато при един от обмените на бойци, проведени от Русия и Украйна. Датата на гибелта е посочена - 19 септември.
Този уикенд нейни другари се събраха, с цел да си спомнят Виктория на Майдана в центъра на Киев. 

Репортажите й от окупираните територии на Украйна били извънредно рискови, само че нейните сътрудници помнят обезвереното й предпочитание да отиде там, даже откакто първия път била арестувана и държана 10 дни в ареста. " Всички нейни редактори се пробваха да я спрат. Но беше невероятно ", сподели пред Военновъздушни сили един от шефовете й. 

Най-поразителното е, че тя в никакъв случай не е употребила псевдоним, макар че намерено написа за „ окупирани “ територии и назовава тези, които са сътрудничили на руснаците, „ предатели “. „ Тя искаше да даде информация за това по какъв начин тези градове живеят под обсадата на съветската войска “, сподели Севгил Мусаева, основен редактор на украинския " Правда ", пред BBC.
Бащата на Виктория по-рано разказа по какъв начин тя се отправила през Полша и Русия към окупирана Украйна предишния юли. До месец май тя е била в Затворнически център №1. 2 в Таганрог, Южна Русия - оборудване, толкоз известно с бруталното отношение към доста украинци, че някои го назовават ​​ " съветското Гуантанамо ". Според Медийната самодейност за правата на индивида различен украински жител, който беше освободен от Таганрог предишния месец, споделил на фамилията на Виктория, че е видял журналистката на 8 или 9 септември. Виктория трябвало да бъде включена в един от периодическите обмени на военнопленници сред Украйна и Русия, планувани за средата на предишния месец. Тя обаче била трансферирана с друга украинка, само че нито една от тях не е включена в размяната.

„ Това значи, че тя е отведена някъде другаде “, споделя шефът на „ Медийна самодейност “ Тетяна Катриченко. „ Казват, че било в Лефортово. Защо там? Не знаем. " Тя споделя, че това не е естествена процедура преди планувана замяна. Затворът Лефортово в Москва се употребява за упрекнати в шпионаж и тежки закононарушения против страната. „ Може би са я отвели там, с цел да стартират правосъдно дело или следствие. Това се случи с други цивилни, отведени от Херсон и Мелитопол “, споделя Тетяна.

BBC схваща, че бащата на Виктория е разговарял с нея в пандиза на 30 август. В един миг почнала гладна стачка, само че този ден татко й я поканил да стартира още веднъж да се храни и тя се съгласила.

Украинското разузнаване удостовери гибелта на Виктория, а прокуратурата промени наказателното си дело от нелегално задържане в обвиняване в ликвидиране. В Русия Виктория в никакъв случай не е била упрекната в каквото и да е закононарушение и събитията на нейното задържане са незнайни.

" Гражданска журналистка... хваната от Русия. След това Русия изпраща писмо, че е умряла? ", сподели украинският народен представител Ярослав Юрчишин пред BBC в Киев. " Това е ликвидиране. Просто ликвидиране на заложници. Не знам друга дума за това. "

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР