27.10.1980 г. АТЛАНТИК, ПРЕХОД БУРГАС – РОТЕРДАМ00,30 часа Вече сме

...
27.10.1980 г. АТЛАНТИК, ПРЕХОД БУРГАС – РОТЕРДАМ00,30 часа Вече сме
Коментари Харесай

Повелителят на моретата и бурите на борда

27.10.1980 година АТЛАНТИК, ПРЕХОД БУРГАС – РОТЕРДАМ

00,30 часа Вече сме в Атлантика. На мостика барото се отваря на мемоари. Плавал е на 32 кораба, на 11-я се е качил към този момент като капитан далечно корабоплаване. На „ Г. Димитров “ втори асистент му е бил Георги Георгиев, бъдещият Капитан, който направи под ветрила околосветско корабоплаване с яхтата „ Кор Кароли “. С него потеглят от Варна на риск с развален жирокомпас, въпреки че тайфа експерти са пробвали да оказват помощ. На ход до нос Матапан асистент капитанът самичък съумява да се оправи с казуса. Той и по тази причина завоюва международна популярност като уединен мореплавател, не спести признанието барото.

01,30 часа Най-после приключихме и с питието за рождения ден на радиста Жеко. Карал го е в Херсон, Венеция, Хамбург… и в никакъв случай вкъщи. Тридесет и петият се падна на ход в Средиземно море и изтече през Гибралтар.

07,15 часа Добро утро, Атлантик. Излизам на палубата и незабавно се съгласявам със Сен-Пол Ру:

Океан, наобратно обърнато небе…

11,30 часа Страшният заповедник на моретата и бурите Нептун излиза на палубата. Под ръка с Негово дълбочество (Шами) е брачната половинка му Амфитрита (мистър Айвън). Тук смесваме древногръцка и древноримска митология, тъй като празникът е Нептунов, не върви да се каже Посейдонов. Следват ги лекар Ох Боли (Биско), бръснарят Фигаро (Вальо), негърчетата Бимбо (Кътю) и Джамбо  (Графа). Петима от палубна команда и един моторист.

Именувам се със славното моряшко име Тюлен, присвоено ми в португалски териториални води на 5-6 благи от нос Сейнт Винсент, поради прекосяването на Гибралтар, този екватор на сбъднати момчешки сънища.

Каква беше тази графитна смазка за миросване, цялостен сапун изтърках, косъм по косъм си мих брадата – не ще и не ще да падне. Съвсем умишлено моряшките почерпки се вършат на обед. Вахтата следва, всеки държи брояч на глътката, вечерта повече подготвя за провинения. В случая връченото кръщелно удостоверение не е гратис. Доктор Ох Боли ми откри хрипове, рапортува положението ми на бога с тризъбеца и рецептата включи литър мастика. Бог или смок сте, Ваше дълбочество?

Наблюдателно и реагиращо племе са моряците. Всичко под око - от дребното: дали домакинът няма да спести някое шише от общата софра, до едрото: който е позволил разпръснат товар в хамбара, да си го оправя!

И както сме на софра, пипвам какъв брой напред е търкането сред две генерации. И тук има хора, които за основния си житейски мотив смятат стажа в трудовата си брошура: Аз 30 години… Камериерският състав скача против старпома (перекенде, келеш, копелдак), а всичкото, което той желае от тях, е да си гледат работата. Всъщност асистент готвачът Киряк е в бойно въодушевление освен против старпома, докачен на възраст и стаж той се моли за страховита тунджа: Параходът с комина надолу да тръгне, вашта мама, тогава да ви видя що сте за моряци?

А третият монтьор Пламчо Змея дискретно ме кани да запалителен по цигара на палубата. Притеснява се момчето да не би във вестникарската версия за моряшкия живот машината – сърцето на кораба, да остане на втори, че и на трети проект. Това няма по какъв начин да стане, убеждавам го персонално, за мен ти си Пламен в гросплан.

Зад борда диша отмерено хълмистата Дунавска низина. Атлантикът реди вълна след вълна, корабът не прави крен, единствено напълно гладко се повдига и спуска. Просто да не повярваш, че този мирен дъртак е кадърен на гневни прояви.

23,55 часа При промяната на вахтата на мостика третият асистент търси състрадание, откакто отново е ощетен с нанасянето на работните часове. Няма да понасям военни порядки на търговски транспортен съд, заканва се. Радвай се бе, радвай се, че те прецакват, тъй като считат младостта ти за недостатък. До две-три години това просто няма да ти се случва, дори ще ти пишат повече, само че времето никой не може да ти върне.

01,15 часа Атлантикът напълно се кротна. Вторият асистент ми сподели остарели метеокарти. През далечната 1934 година айсберги са се спускали до 35 градуса северна просторност. Огромно разстояние надалеч от полюса. Широта е географският термин, ширината е за шивачите. Жалко, че булчинската рокля се облича единствено един път и остава за спомен. И като помълча замечтано, показа ми, че през днешния ден се навършват 5 години от сватбата му, към този момент има две момчета на 4 и 2 години. Виж в този момент по какъв начин ще отбележим събитието. Хвана руля и даде дясно на ръб. Корабът чинно промени посоката и завъртя една-две-три-четири-пет циркулации преди да се върне на курса. Зад кърмата – цяла олимпиада от венчални халки.

Това към този момент е празник.

PS По традиция Нептуновите тържества са свързани с пресичането на екватора в чест на тези, на които това се случва за първи път, само че на борда на транспортен съд „ Пловдив “ бяха три дами като съпътстващи лица. Имаше преди време такава екстра в Български морски флот и капитанът ги почете, като повдигна в навигационна степен нагоре протока Гибралтар.

Това са мемоари в дневници, водени 3414 дни на 13 кораба по морските трасета на света. От всичко 22 автобуса най-дългият е 291 дни, а най-краткият - 37, тогава се наложи да стана пациент на хирурзи. Освен хроника за моряшкото съществуване на ход, в пристанище, на котва, тетрадките съдържат миниатюри, етюди, анекдоти, очеркови скици, радиограми.

Нейко ДАМЯНОВ
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР