27.01.2022 г.Понастоящем емисиите на парникови газове от автомобилния транспорт представляват

...
27.01.2022 г.Понастоящем емисиите на парникови газове от автомобилния транспорт представляват
Коментари Харесай

Иво Христов: Когато залогът е здравето ни, сме в правото си да изискваме по-голямо усилие от автомобилната индустрия


27.01.2022 година

Понастоящем излъчванията на парникови газове от автомобилния превоз съставляват близо четвърт от излъчванията в Европейския съюз. Докато други стопански браншове, като индустрията и енергетиката, доста са понижили излъчванията си от 1990 година насам, то в транспортния бранш те се усилват, което е съществена спънка пред постигането на задачите за климатична индиферентност на Европейски Съюз през 2050 година Високите равнища на замърсяване на въздуха са и сериозен проблем за здравето във всички страни членки. България, да вземем за пример, е на трето място в света по смъртност от нечист въздух.

Това съобщи българският евродепутат Иво Христов по време на съвещание на Комисията по индустрия, проучвания и енергетика в Екологичен потенциал (ITRE), в границите на което бе разисквано предлагането за Регламент по отношение на определянето на по-строги стандарти за излъчванията на CO2 от нови леки пътнически коли и нови леки търговски транспортни средства, по което той е докладчик в сянка.

Христов приветства предлагането за изменение на Регламента, като открои няколко насоки, в които то би могло да бъде усъвършенствано.

„ На първо място – увеличение на задачите за ограничение на излъчванията за 2025 г, последвани от междинни цели за 2027 година и по-амбициозни цели от 2030 година нататък. Когато залогът е здравето ни, сме в правото си да пожелаваме по-голямо изпитание от автомобилната промишленост ", счита българският евродепутат.

По думите му, постигането на задачите за климатична индиферентност в транспортния бранш би трябвало да регистрира и замърсяването от съществуващия автопарк.

„ Пазарът на автомобилни транспортни средства втора ръка в Централна и Източна Европа основава риск от прекачване на замърсяването към по-слабо развитите райони в Европейски Съюз ", уточни Иво Христов.

Той бе безапелационен, че амбициозните цели за понижаване на излъчванията в транспортния бранш следва да вървят в синхрон със наложителни цели за разрастване на широкообхватна инфраструктура за зареждане с електрическа енергия и презареждане с гориво във всички страни членки според новия Регламент за инфраструктурата за различни горива.

В изявлението си евродепутатът подчертава на обстоятелството, че са налице обществени последици от прехода към подвижност с нулеви излъчвания, които не трябва да бъдат подценявани. Той поддържа концепцията оценката на излъчванията да бъде осъществявана по обща методология, която взема под внимание целия витален цикъл на леките коли и леките търговски транспортни средства. Тази методология би трябвало да включва процеса на производството, веригата на доставките и употребата им.

В рамките на Европейския зелен пакт, с Европейския законодателен акт за климата Европейски Съюз си сложи обвързващата цел да реализира индиферентност във връзка с климата до 2050 година Това допуска актуалните нива на излъчванията на парникови газове да спаднат доста през идващите десетилетия. Като междинна стъпка към неутралността във връзка с климата Европейски Съюз пое ангажимент за понижаване на излъчванията с минимум 55% до 2030 година

Съюзът работи по преразглеждането на своето законодателство в региона на климата, енергетиката и превоза в границите на така наречен пакет „ Подготвени за цел 55 “.

Комисията предложи да се преразгледат разпоредбите за излъчванията на CO2 от леки и лекотоварни коли. С предлагането се вкарват по-високи цели за понижаване на излъчванията за целия Европейски Съюз до 2030 година и се дефинира нова цел от 100% за 2035г.

Предложените по-строги стандарти за излъчванията на CO2 от леки и лекотоварни коли имат за цел да оказват помощ на страните членки да реализират своите по-високи национални цели от Регламента за разпределение на напъните, като в същото време подтикват софтуерните нововъведения в бранша.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР