261 са населените места в Благоевград, но близо 80% от

...
261 са населените места в Благоевград, но близо 80% от
Коментари Харесай

Лекари и фармацевти скочиха срещу вендинг машините за лекарства в...

261 са обитаемоте места в Благоевград, само че близо 80% от тях няма аптека, предава Българска телеграфна агенция. Това принуждава жителите да вървят до най-близкия максимален град, с цел да се снабдят с медикаменти. Повечето от тях утвърждават концепцията за автомати както в селата, по този начин и в градовете.

 

Не на това мнение обаче са фармацевтите и лекарите. Пред Българска национална телевизия доктор Константин Качулев изясни, че първо концепцията е неприложима към този миг, тъй като законът гласи, че вендинг машина може да бъде ситуирана единствено на теиторията на аптека.

 

" Фармацевтите сме строго срещу това нещо, в това число мнението на Българския фармацевтичен съюз. Рисково е тези артикули да бъдат ситуирани тук-там, до които пациенти имат свободен достъп. Ако едно дете взема шепа стотинки, изкарва таблетките, изпива ги - по какъв начин реагираме?

Здравната каса сега работи по въпроса да се отворят аптеки в дребните обитаеми места, уточни той.

Дозировките на медикаментите, даже и да са без рецепта, би трябвало да се изписват от доктор, съобщи магистър-фармацевтът Евгени Андонов.

 

" Методиката на Здравната каса е с стратегия, която би могла да разкрие значително аптеки на отдалечени места. Последният образец е с обитаемо място с 250 индивида ".

По думите му методиката стартира да работи и би трябвало да се изчака най-малко още година, с цел да се види цялостният ѝ резултат.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР