26% от хванатите крадци на ток в Западна България имат

...
26% от хванатите крадци на ток в Западна България имат
Коментари Харесай

Една четвърт от крадците на ток у нас са рецидивисти

26% от хванатите крадци на ток в Западна България имат по повече от едно нарушаване и на процедура са рецидивисти в противозаконното потребление на електрическа енергия. Почти хиляда от тях са с над 3 формирани протокола през последните три години. Това оповестяват от ЧЕЗ.
В Североизточна България пък делът на изкушаващите се повече от един път да крадат ток е 10% от хванатите, сочат данни на ЕРП-Север („ Енерго-Про “). От третото ЕРП „ Електроразпределение-Юг “ (EVN) не дадоха информация за каузи на рецидивиращите лица, присвояващи електрическа енергия, написа " Монитор ".
През миналата 2018 година в Западна България са разкрити 715 нарушавания на юридически лица, които съставляват 11% от общо откритите обири на електрическа сила.
Все повече са обектите с конфигурирани машини - „ копачки “ на виртуална валута, захранвани нелегално и от електрическата мрежа. Измерванията демонстрираха, че откраднатата сила от един сходен обект доближават до 50 000 квтч за един месец, или това е потреблението приблизително на 100-150 семейства. Не са редки случаите, когато сходни обекти се откриват в индустриалните зони.
Освен „ копачките “ друга рискова група са хотели, ваканционни селища и къщи за посетители. През 2018-та са хванати над 30 нарушавания на сходни клиенти. За месец компанията губи сред 10 000 и 60 000 квтч от един обект, като това зависи от неговата величина - потенциал, посещаемост в съответния регион. За интервала са били формирани констативни протоколи на 121 заведения за хранене и питейни заведения, 38 индустриални и складови бази, над 90 търговски обекта, над 40 офиса, 17 развъдни бази, 11 игрални зали, дървопреработвателни предприятия, строителни обекти.
Най-често срещаните способи за кражба са посредством интервенции във вътрешното устройство на електромерите, директни присъединения към електроразпределителните мрежи и смяна на схемата на премерване. В градовете най-често срещаните нарушавания са операциите на електромери, в това число смяна в схемите на премерване и фърмуера. В извънградските зони и махали също има огромно многообразие на употребяваните способи за обири на електрическа енергия, само че доминира включването към жицата преди електромера. Някои обири са били осъществени с кабели вид САВТ 3х185+95 кв. мм, даващ опция да бъдат снабдени с противозаконен ток от 40 до 60 клиента. В случая става дума за незаконни връзки към подземните проводници. Откриването им нормално става с рефлектомери, като точността на интервенцията е 99%.
Основно техническо средство за определяне на кражбите на електрическа енергия си остават балансовите електромери, инсталирани в трафопостовете. Данните от тях се съпоставят с миналия ток през електромерите на самостоятелните консуматори и когато сред двете стойности има разлика, това значи, че има извършители. След това особено подготвени чиновници правят обходи и инспектират мрежата. Извършват се инспекции и по сигнали на клиенти.
През предходната година в сдружението, имащо монопола за електроснабдяване в Западна България, са открити 6646 обири. За същия интервал на територията, обслужвана от „ Електроразпределение-Юг “, част от групата EVN, са разкрити са 2751 случая на обири на общо 7589,8 мвтч електрическа енергия на стойност 1,18 млн. лева За януари 2019 година откраднатото количество е към 884 мвтч за над 159 000 лева Битови клиенти са присвоили 425 мвтч на стойност 78,68 хиляди лева, фирмените - 459 мвтч за 80,5 хиляди лева
В ЕРП-то за Югоизточна България крадците също употребяват изменена скица на свързване, слагане на шунт (байпас) в токовите вериги, влияние на хардуерната част на цифрови електромери. Според специалистите от EVN огромен резултат против кражбите има монтирането на електромери с отдалечен доклад. Този вид уреди подават сигнал при всеки опит за операция или външна интервенция върху електромера.
3500 случая за предходната година са установили в ЕРП-Север в Североизточна България.
Най-много присвоявания са установени при битовите клиенти . Делът на кражбите от стопанските консуматори (фирми) е единствено 14%, само че количеството е над 24% от общите присвоени киловати.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР