26 май 2009 г. Варна. Разгара на кампанията за предстоящите

...
26 май 2009 г. Варна. Разгара на кампанията за предстоящите
Коментари Харесай

Ходене по мъките: Проектът за съдебна палата във Варна се задвижва по избори

26 май 2009 година Варна. Разгара на акцията за идните единствено след дни избори за Народно заседание и депутати в Европейския парламент, тогавашният министър на правораздаването в държавното управление на така наречен тройна коалиция (БСП, Движение за права и свободи и НДСВ) Миглена Тачева прави първа копка за строителството на правосъдна палата в града. В събитието взе участие и някогашния министър председател Симеон Сакскобургготски. Три месеца по-рано - на 20 февруари 2009 година, Тачева споделя пред медиите, че цената на плана надвишава 100 млн. лева, че част от средствата към този момент са преведени на изпълнителя му и следва още един транш.

14 години по-късно Варна все по този начин няма Съдебна палата. Мястото на първата копка от 2009 година е запустяло. като претендент за правосъден министър в несполучливия опит на ГЕРБ да сформира кабинет в предишния парламент. През януари тази година трима депутати от партията на Бойко Борисов се похвалиха, че са " ходили по тъгите ", с цел да създадат реализацията на плана допустима.

И несбъднатият план още веднъж е квалифициран за предизборна приложимост - евентуално многократна, тъй като един предварителен избор мина, допустимо е да има още, само че предстоят и основните локални избори през есента. Макар от отговори на правосъдното министерство на въпроси на " Дневник " да се схваща, че всичко сега зависи от Висшия правосъден съвет и бъдещото обмисляне на средства за плана.

Обещано от ГЕРБ

След брифинг на Бранимир Балачев, Павел Христов и Славена Точева, състоял се на 9 януари т.г., в десетина локални уеб страницата във Варна беше оповестен съвсем еднакъв текст. В него Балачев беше представен с думите:

" След близо осемгодишно вървене по тъгите до края на 2023 година Варна може да има план за нова постройка на Съдебната палата. Собствеността на терена, предопределен за градежа, е към този момент на Висш съдебен съвет, а тази седмица (9 - 15 януари) ще стане действителното й предаване на регионалния шеф на Варна. "

Под " осемгодишно вървене по тъгите " Балачев евентуално има поради продължителността на мандатите си като народен представител от ГЕРБ (той беше определен и в новия 49-ти парламент). Но те явно не съответстват нито с историята на плана за строителство на правосъдна палата във Варна, която е много по-дълга, нито с решителната фаза от подготовката за реализацията му, която е много по-кратка. Документи, с които " Дневник " разполага, демонстрират, че процедурата по обезпечаването на терен за палатата стартира с бързи темпове едвам след изборите през април 2021 година, когато партията на Борисов към този момент е отстъпила водещата си роля във властта.
" Дневник " изпрати въпроси до Министерството на правораздаването, от чиито отговори би трябвало да стане ясно за какво след първата копка през 2009 година планът за палатата е бил зарязан.

Ролята на Висш съдебен съвет, а не на ГЕРБ

Според получените отговори с конкурс по документи за реализатор на плана по Наредбата за възлагане на специфични публични поръчки през 2009 година е определено едноличното сдружение " Валекс ". Сключеният контракт с компанията е за " Предпроектни изследвания, планиране, създаване и въвеждане в употреба на правосъдна палата в гр. Варна ". Ориентировъчна стойност на тези действия е избрана на 98.5 млн. лева без Данък добавена стойност. Точната стойност на строително-монтажните работи е трябвало да бъде избран след правене и одобрение на техническия план и изработването на количествено-стойностни сметки с единични цени.

На " Валекс " предплатено са били преведени малко над 3 млн. лева, които не са били усвоени. По-късно те са трансферирани по сметките на Висшия правосъден съвет. На съображение на Преходните и заключителни разпореждания към Закона за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт недвижимите парцели на правосъдната власт минават към Висш съдебен съвет, като се предават дружно с цялата обвързвана с тях документи, гласи още отговорът на Министерството на правораздаването.

От обясненията на ведомството се схваща, че казаното от Бранимир Балачев, Павел Христов и Славена Точева (и тримата са народни представители и в новия парламент) на конференцията им от 9 януари т.г. се разминава с обстоятелствата, тъй като прехвърлянето е въпрос на процедура, а не на " вървене по тъгите ".

На кой терен

Отделен въпрос е, че очевидно локалните структури на ГЕРБ във Варна не са имали желание да строят правосъдна палата върху терена, за който при започване на януари приказваха на конференцията си депутатите.

След неуспеха на първия план за строителството на правосъдна палата във Варна по-късно е избран нов терен - така наречен циркова площадка. Именно него има поради Бранимир Балачев, говорейки за " 8 години вървене по тъгите ". Но единствено преди шест години - при започване на септември 2016 година, по време на едно от визитите си във Варна не различен, а водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че " работи с правосъдното министерство " същият терен да бъде трансфериран на Варна, с цел да може градът да развива там " втори градски център ". " Навремето са го крали, крали, минал е през две-три врътки, споделя Борисов. Затова се забави. Работим да го дарим на варненци ", споделя тогава Борисов.

От тази концепция не излиза нищо и до ден сегашен Варна има единствено един градски център. А процедурата по прехвърлянето на парцела от притежателя му - " Фонд затворно дело ", на Висшия правосъден съвет стартира с бързи темпове през юни м.г. в мандата на последния длъжностен кабинет.

Тогава административните ръководители на варненските съдилища изпращат до Висшия правосъден съвет писмо, в което удостоверяват острата потребност от правосъдна палата в града. С този претекст представляващият съвета Боян Магдалинчев написа в края на август до служебния министър на правораздаването Крум Зарков с искане за даване на някогашната " циркова площадка " във Варна за строителство на правосъдна палата.

Нито една подобаваща зала във Варна

Строителството на правосъдна палата във Варна от дълго време е неотложно, защото нито една правосъдна институция в града няма постройка, проектирана и строена за реализирането на правосъдна активност, се твърди в. Липсват задоволително на брой правосъдни зали, а обособените са съобразени с архитектурните ограничавания, които слагат постройките, в които се намират. В нито един съд във Варна няма зала, която може да побере повече от 30 гости по едно и също време, без това да им основава дискомфорт.

В обявата са дадени образци, че изключително тежък е казусът в Окръжния съд във Варна : " Там за 67 съдии има общо три пространства - по едно за всяко поделение, пригодени за правосъдни зали. Средно на година в тях се преглеждат над 7 хиляди каузи. Често се преглеждат каузи с висок публичен интерес и с огромен брой участници в правосъдния развой. Производствата са дълги и постоянно не престават допълнително от един заседателен ден, което блокира работата на останалите съдии и забавя други каузи ", настояват магистрати пред националното радио.

Апелативният съд във Варна разполага с една правосъдна зала, в която 21 съдии преглеждат каузи от 6 окръжни съдилища. Средно на година в тази единствена зала се преглеждат към 2 хиляди каузи по данни, представени от БНР. Районен съд - Варна, е ситуиран в бивше общежитие, чиято постройка към този момент е съществено пропукана и няма по какъв начин да бъде укрепена. Средно на година в тези условия 55 съдии преглеждат към 30 хиляди каузи. Административен съд - Варна, се намира в етаж от административна постройка. Той разполага с 4 зали, като приблизително на година преглежда над 3300 каузи.

На този декор в последните дни на септември м.г. Висшият правосъден съвет приема да стане притежател на парцела, намиращ се на така наречен циркова площадка във Варна, и упълномощава представляващия съвета Боян Магдалинчев да изиска започването на съответната процедура. Така още на 7 октомври м.г. регионалният шеф на Варненска област Марио Смърков утвърждава акт за частна държавна благосъстоятелност на терена, върху който би трябвало да бъде издигната правосъдната палата.

В първия работен ден на т.г. - 3 януари, Смърков издава и нареждането, с което лишава терена от Министерството на правораздаването и дава на Висшия правосъден съвет правото да го ръководи безплатно. Според текста на нареждането предаването на парцела е било проведено от Крум Зарков преди 3 февруари т.г.

Неясно бъдеще време

В информация, предоставена по Закона за достъп до социална информация на " Дневник ", от Висшия правосъден съвет оповестиха, че в капиталовата му стратегия и в бюджетните му прогнози за интервала 2016 - 2026 година в никакъв случай не са били предвиждани средства за строителство на правосъдна палата във Варна на терена, на който още през 2009 година се състоя първата й копка. Да приключването на работата по този текст от съвета не дадоха отговор на въпроса дали такива средства са планувани за строителство върху новия терен, добит от Министерството на правораздаването.

 Бившият министър на правораздаването Миглена Тачева и някогашният министър председател Симеон Сакскобургготски вършат първа копка за нова правосъдна палата във Варна преди 14 години
© jeyno9211/Skysrapper City

Бившият министър на правораздаването Миглена Тачева и някогашният министър председател Симеон Сакскобургготски вършат първа копка за нова правосъдна палата във Варна преди 14 години
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР