26 ФЕВРУАРИ Еманюел Макрон Обсъждахме това. Все още няма консенсус относно изпращането

...
26 ФЕВРУАРИ
Еманюел Макрон
Обсъждахме това. Все още няма консенсус относно изпращането
Коментари Харесай

Да не изключваш нещо, не значи да го направиш. Куп неясни изявления за войски на НАТО в Украйна

26 ФЕВРУАРИ

Еманюел Макрон

Обсъждахме това. Все още няма консенсус по отношение на изпращането на войски. Но нищо не трябва да се изключва по този въпрос в бъдеще. Ще създадем всичко допустимо Русия да не може да завоюва тази война.

27 ФЕВРУАРИ

Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков

В този случай [на изпращане на войски] би трябвало да приказваме не за вероятността, а за неизбежността [на спора с НАТО].

Френският външен министър Стефан Сежурне

Трябва да предвидим нови дейности в поддръжка на Украйна, които да дават отговор на съответни претенции. Говоря по-специално за разминирането, киберзаплахите и производството на оръжия на място, на украинска територия. Някои от тези дейности може да изискват наличие на украинска територия, без да се минава границата на съучастничество в спора.

Френският министър на защитата Себастиан Льокорню

Не става въпрос за изпращане на войски, които да водят война с Русия. На масата бяха сложени разнообразни хрумвания, по-специално за разминиране и образование [на военните], както към този момент вършим в Полша, единствено че на украинска територия.

29 ФЕВРУАРИ

Еманюел Макрон

Всяка дума, която споделям по този въпрос, е претеглена, премислена и тествана.

1 МАРТ

Френският външен министър Стефан Сежурне

Французите няма да умират за Украйна. Няма да изпратим войски за водене на бойни дейности. Рамката е избрана: да се попречи на Русия да завоюва, като в същото време не се води война с нея. В тази рамка нищо не е изключено, тъкмо както сподели президентът.

4 МАРТ

Еманюел Макрон

В отговор [на 27 февруари] на един от въпросите, които ми бяха заложени по отношение на изпращането на части [в Украйна], споделих, че нищо не е изключено. Всяка дума е значима. Сега европейците би трябвало да се запитат дали декларираните от тях цели са в сходство с актуалната им тактика... Откриваме полемиката и мислим за всичко, което може да се направи в поддръжка на Украйна, на първо място на украинска територия.

5 МАРТ

Френският външен министър Стефан Сежурне

Трябва да победим Русия, без да водиме война с Русия. Не сме прекрачили границата на съучастничество в спора и няма да я прекрачим. [Но] посланието на Франция към Русия е доста ясно: Париж ще продължи да поддържа Киев.

8 МАРТ

Еманюел Макрон

Да не изключваш нещо не значи да го направиш.

11 МАРТ

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

НАТО не възнамерява да изпраща войски в Украйна; нито алиансът, нито съдружниците му са страна в спора.

16 МАРТ

Еманюел Макрон

Може да се окаже, че в някакъв миг, и аз не искам това и няма да го предизвиквам, ще се наложи да се проведат интервенции на място, каквито и да са те, с цел да се противодейства на съветските войски. Силата на Франция е в това, че можем да го създадем.

19 МАРТ

Сергей Наришкин, началник на СВР

Сегашното управление на страната [Франция] не се интересува от гибелта на елементарните французи и от терзанията на генералитета. Според информация, получена в съветската СВР, към този момент се приготвя контингент, който ще бъде изпратен в Украйна. На първичния стадий той ще възлиза на към две хиляди души.

20 МАРТ

Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба

Когато Макрон заприказва за изпращане на войски в Украйна, европейските водачи изпаднаха в суматоха. Макрон просто имаше поради опцията за образование на украински бойци непосредствено в Украйна, а не отвън страната, както се случва в този момент. Това е всичко.

Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков

Господин президентът на Франция Макрон беше доста пореден през последните няколко седмици в тезата си за опцията за изпращане на подобен контингент. И там надали става въпрос за някаква двоякост в превода. Очевидно е, че това се възприема нееднозначно в другите европейски столици.

21 МАРТ

Украинският министър председател Денис Шмигал

Ние не сме желали войски. Имаме лични въоръжени сили и сили за защита и разполагаме с задоволително войски. Предлагаме на нашите европейски сътрудници да изпратят инструктори на територията на Украйна, с цел да се форсира този развой [на обучение], защото това ще улесни логистиката и връзката. Нито една европейска страна не е съгласна да изпрати бойци на бойното поле, тъй като това би означавало, че ще влезе във войната, а на всички ни е безусловно ясно, че сега това е невероятно.

Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков

Във всеки случай към този момент неведнъж сме казвали, че изпращането на задгранични военни контингенти в Украйна е обвързвано с доста отрицателни, в това число непоправими последствия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР