26 души бяха арестувани заради участие в антиправителствени демонстрации в

...
26 души бяха арестувани заради участие в антиправителствени демонстрации в
Коментари Харесай

Над 20 арестувани при антиправителствени демонстрации в Казахстан

26 души бяха задържани поради присъединяване в антиправителствени демонстрации в Казахстан през днешния ден, заяви полицията, представена от Българска телеграфна агенция.

В Алмати, най-големия град в страната, публицисти видяха служители на реда да задържат и водят във фургони десетки хора. Арести бяха осъществени и в столицата Нур Султан.

"Старецът да си върви! ", скандирал един стачкуващ, имайки поради някогашния президент Нурсултан Назарбаев, който е на 79 години и е считан за "силния човек " в страната макар изненадващата си оставка напролет след 30 години на власт. Друг участник в митингите, задържан в Алмати, декларирал пред публицисти, че е срещу "идването на китайски фабрики ".

Нарастващото икономическо въздействие на Китай бе един от мотивите за тези митинги, проведени от опозиционна група в интернет. Казахстан, централноазиатска страна, богата на естествени запаси, граничи с Китай и поддържа тесни връзки с него. Китай възприема Казахстан като наложителна точка от огромния си план "Новите пътища на коприната ". Казахстан интензивно влага в пътища, железопътни линии и пристанищна инфраструктура, които да облекчават икономическите му връзки с Китай. През последните месеци обаче стотици казахстанци излязоха по улиците, с цел да изразят опасенията си от засилващото се китайско наличие в страната им.

Демонстрациите бяха проведени от Демократичен избор на Казахстан, неразрешената партия на опозиционера Мухтар Аблязов. Този някогашен банкер, който живее в заточение във Франция, се закани да смъкна режима на Назарбаев и неговия правоприемник, настоящия президент Касим-Жомарт Токаев. Според опозицията Токаев, 66-годишен посланик от кариерата, е определен на поста, с цел да може в мечтаното време да бъде заменен от дъщерята на Назарбаев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР