26 април 1986 г. Паметна дата за жителите на Припят.

...
26 април 1986 г. Паметна дата за жителите на Припят.
Коментари Харесай

Манифестации, марулки… мрак. А спомняте ли си Чернобил? Не филма, истинския?(ВИДЕО)

26 април 1986 година Паметна дата за жителите на Припят. Паметна дата за хората в цяла Европа. Денят, в който човечеството стана жертва на най-голямата атомна повреда в историята.
Случаят е потулен от Съветския съюз. При това изцяло съзнателно. Репутацията на Съюз на съветските социалистически републики е заложена на карта и никой не може да си разреши интернационално публично неодобрение поради размера на злополуката. Затова вземат решение да скрият. Стотици хиляди хора умират. Някои дни след случая. Други след няколко седмици. Месец. Трети губят борбата след тежка битка с подлите заболявания. Последствията от Чернобил се срещат даже 33 години по-късно.

Нищо обаче не може да остане прикрито. Особено в случай че е с сходни размери. Затова всички схващат за слона в стаята, въпреки и по-късно. Макар и към този момент да е прекомерно късно. Йодът по аптеките свършва за негативно време, а хората през днешния ден си спомнят за черната завеса към повредата в атомната централа.

Днес всички приказват за пагубните събития от 1986 година Причината – мини сериала на HBO, който завъртя главата на целия свят и се трансформира в най-високо оценения сериал в историята. „ Чернобил “ е оценен с 9.7 точки в IMDB и се трансформира освен в най-гледания, само че и високо скъп сериал и то по целия свят.

Днес излиза последният епизод от поредицата. Пет епизода, които да ни припомнят, че всяко наше решение има своите последици. Че даже през днешния ден нещастието може да се повтори. Че е значимо да понасяме отговорностите си и че няма нищо по-страшно от шепа хора, които си фантазират, че могат да решат ориста на милиони.

Какво си спомнят българите за най-голямата повреда. Разказ от първо лице пред TrafficNews.

Инфо: 

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР