26,40% е избирателната активност в страната към 16 ч.Към 17

...
26,40% е избирателната активност в страната към 16 ч.Към 17
Коментари Харесай

ЦИК: В 47 секции е преустановен машинният вот, 10 от тях са в София

26,40% е изборната интензивност в страната към 16 ч.

Към 17 часа ЦИК е съгласувала прекратяване на машинния избор в 47 секции, в София те са 10. Това разгласи представителят на ЦИК Росица Матева на втория за деня брифинг на комисията.

26,40% е изборната интензивност в страната. Най-ниска е тя в Русе - 15,77%, а най-висока в Роман - 77,94%. Във Варна тя е 20,28%, в Пловдив - 17,25% и в столицата - 23,72%. " На много от машините се появява надпис " Не са синхронизирани двата дяла, което значи, че двете флашки не са добре сложени и машината не може да работи. Има проблеми със софтуера, ножа или принтера на машината ", изреди Матева част от аргументите за прекосяването към книжен избор.

Говорителят на ЦИК още веднъж напомни, че при гласоподаване за два избора, в случай че от машината не са излезли 2 бюлетини, без да се отварят, те се предават като " унищожени " с протокол, а гласоподавателят гласоподава повторно. Изпратени са инструкции към комисиите. ЦИК още веднъж прикани гласоподавателите да внимават при хартиения избор и да не слагат една върху друга бюлетините, важат обаче напътствията към СИК от първи т

По-рано, на съвещанието на ЦИК стана ясно, че са получени още писма за прекратяване на машинния избор. Една секция във Варна е разпечатвала единствено една квитанция, повредата е отстранена, само че по-късно отново се е появила и е излизал единствено откъслек от бюлетината. Затова локалната ОИК е решила в тази секция да се гласоподава единствено с хартиена бюлетина. В друга секция, още веднъж в община Варна, има подобен случай.

В столицата, в секция N 224619057 машината не е можела да принтира изрезки " заради механически аргументи ", а техникът е отбелязал, че казусът е неотстраним.
Половин час по-късно пристигнаха писма за неработещи машини в още една варненска секция (отново проблем с разпечатването), в Шумен ( " систематична неточност на принтера " ) и още една в София.

Една избирателка пък се оплакала, че не е позволена да гласоподава. Дори връзката с ГРАО не й помогнала - по сегашен адрес тя се води гражданин в Съединени американски щати. Жената твърди, че се е върнала в България преди 2 година, само че няма да може да гласоподава на локалните избори.

Пълният лист със тъжби до ЦИК към 16 ч. е качен на уеб страницата на комисията.

Матева счита, че няма причина за закъснение на обработването на резултатите. Още повече, че в този момент се гласоподава за по-малко претенденти, добави тя.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР