2500 жени са поискали и са получили от МВР защита

...
2500 жени са поискали и са получили от МВР защита
Коментари Харесай

Ако сержант Тепавичаров не бе избил семейството си, днес щеше да е изплатил заема

2500 дами са поискали и са получили от Министерство на вътрешните работи отбрана след тъжби за домашно принуждение единствено през 2017 година Полицията поучава да не се премълчава, тъй като следствията може да са ужасяващи. В нова поредност “24 часа " ще ви опише за някои съдбовно приключили истории. МВР поучава да се вземат ограничения в точния момент без боязън и религия, че домашният принудител ще се промени с времето. Ето какво може да извършите, в случай че сте жертва на принуждение у дома:

1. Посетете доктор, който да ви издаде документ за уврежданията и следите от принуждение.

2. Включете се в стратегии за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение, където се оказва помощ на потърпевшите.

3. Молба до районното ръководство на Министерство на вътрешните работи за налагане на незабавни ограничения за протекция от домашно принуждение.

4. Молба до районния съд за издаване на заповед за защитни ограничения. Може да се подаде персонално, от родственик, или посредством началника на районното ръководство на Министерство на вътрешните работи. Прилага се декларация за осъщественото принуждение. Не се заплащат такси при подаването на молбата в съда.

Насилието у дома може да е физическо (блъскане, удряне, мятане на предмети, заключване в стая и др.), полово (принуждават ви със мощ към фамилиарност или гледане на порно, свирепост по време на акта, насила със мощ, ревност), прочувствено (подигравки, операции, забрани, обиди към близки, унижения, закани, ограничение на контактите ви). 

На 19 януари 2013 година в Пловдив Георги Тепавичаров простреля брачната половинка си, двете им деца и себе си. Вярвал, че по този начин избавя всички

Ако преди 5 години сержант Георги Тепавичаров от авиобаза Граф Игнатиево не беше прострелял двете си деца, брачната половинка и най-после себе си, в този момент щеше да е погасил заема си от 235 хиляди лв.. Именно поради него той мазета цялото си семейство на 19 януари 2013 година в Пловдив.

“Още не мога да допускам, че Георги е натиснал спусъка. Трепереше над синовете си - 4-годишния Ангел и 8-годишния Илия. Обичаше жена си Николина. Рядко се среща подобен мъж ", споделя Габриела Вълкова, съседка на фамилията.

Тройното ликвидиране, последвано от самоубийство, още стряска хората от блока на бул. “Македония ". Мнозина вършат прилика с драмата в столичния кв. “Надежда ", където 26-годишният Викторио Александров простреля приятелката си Дарина и невръстната им дъщеричка.

“Какъв човек би трябвало да си, с цел да посегнеш на най-близките си ", недоумяват комшиите на Георги Тепавичаров. В Нареченски бани, където живеят родителите му Стоянка и Илия, още не могат да не помнят нещастието. Често там хората виждат по какъв начин майката ходи на гробищата. Четиримата са положени един до различен. Между Николина и Георги са двете братчета.

Според проверяващите към 4,00 часа на разсъмване Георги е ликвидирал първо Николина със законния си револвер. После влезнал в детската стая и опрял оръжието в главите на спящите си синове. Последният патрон е бил за него.

Четирите натрупа бяха открити 3 дни по-късно от брата на военния Костадин Тепавичаров. Ключът е бил натикан от вътрешната страна, само че издърпан по този начин, че да може да се затвори. Братът е имал препис. С него отключил и изпаднал в потрес, когато видял окървавения мъртвец на Николина. Вратата на детската стая била затисната с нещо тежко от другата страна и не съумял да влезе. Това бил трупът на Георги.

Последна ги видяла живи майката на Николина Албена Царева. Два дни преди нещастието тя пристигнала от Чепеларе в Пловдив, с цел да отиде на доктор. Пренощувала и си тръгнала на идващия ден. Странно е, че никой от комшиите в блока не е чул изстрелите.

“Пълна тайнственост си остава случилото се със фамилията. Няма и кого да попитаме. Тайната си отиде с тях ", споделят локалните. Според кмета на Нареченски бани Васил Куртев възрастните Тепавичарови към момента са смазани от тъга. “В началото се бяха отдръпнали от всички. Не излизаха от у дома, не споделяха. Едва в последно време ги виждам по улицата, стопират се, беседват. Но болката им е огромна ", изяснява Куртев.

По думите му в селото няма нито един човек, който да каже неприятна дума за Стоянка и Илия. Майката на сержанта продължава да се употребява с известност на добър икономист. Съпругът ѝ въртял бизнес с безалкохолни питиета на едро. “Много съществени хора, чак в този момент малко се посъвзеха ", добавя кметът.

За прокуратурата казусът от дълго време е обяснен и досъдебното произвеждане е прекъснато. Причината Георги Тепавичаров да натисне спусъка е в невъзможността му да погасява месечни вноски от 3000 лв. към банките. Преди да пристъпи към съдбовното решение, той е имал 4 неплатени вноски в размер на 12 000 лв..

Предстоял е списък на имуществото му и запор на неговата заплата. Семейството изтеглило непостижимия заем, с цел да развива хотелиерски бизнес в Чепеларе. Николина взела заем от 200 хиляди лв. против ипотека на 3-етажна фамилна къща в родопското градче, която трансформирала в хотел. Освен нея притежатели на постройката били майка ѝ Албена Царева и техни братовчеди. Николина употребила част от парите, с цел да изкупи каузи на сестра си и да направи усъвършенстване в стаите.

Георги пък имал три заема за общо 35 хиляди лв.. Известно време съпрузите успявали да погасяват месечните вноски благодарение на приходите от хотела и частната работа на военния по монтаж на алуминиева дограма. Точно тогава ги блъснала рецесията и изпаднали в неспособност да заплащат.

Независимо от финансовите компликации фамилията не се лишавало от почивки в чужбина. Година преди нещастието ходили на първокласен турски курорт. Няколко месеца по-късно обаче изпаднали в тотална неспособност да обслужват заемите си. По същото време Николина не работела, защото напуснала магазина в партера на блока, където била продавачка. Възнамерявала да наеме друго помещение и там да открие собствен за кухненско обзавеждане, само че проектите ѝ се провалили.

Военната заплата на Георги не стигала до средата. Хотелът в Чепеларе не вървял, поръчките на сержанта за дограма намалели. Тепавичарови почнали да влизат от дълг в дълг. В същото време роднините не знаели за финансовите терзания на военния. Георги мълчал и не давал тип, че има паники. Колегите му в Граф Игнатиево също не се досещали, че нещо го мъчи. “Ако беше споделил с околните си, несъмнено щяха да намерят метод да им оказват помощ и да се избегне кървавата баня ", считат военните от авиобазата.

Според проверяващите Георги авансово е обмислил съдбовното решение. Той приписал безплатно на брат си Костадин новата си дачия, която бил купил на лизинг и към този момент изплатил. Обяснил му, че ще си взема друга. Костадин придобил дяловете на Георги от два имота в Нареченски бани, само че все пак не заподозрял нищо неприятно в желанието на брат си да му трансферира благосъстоятелност.

Той е знаел за заемите на Тепавичарови, давал им е и пари назаем. Родителите им обаче не са били наясно с голямата задлъжнялост на Георги. “Отчаяние и липса на вероятност са предиздвикали сержанта да вземе съдбовното решение ", е заключението на послесмъртната психолого-психиатрична експертиза на стрелеца.

Според психиатъра доктор Райна Цветкова Георги е умъртвил брачната половинка си и децата им от благосклонност и любов. Смятал е, че по този начин ги избавя от тъгите, на които ще бъдат обречени. Когато схванал, че не може да им обезпечи добър живот, изпаднал в тежък срив. Взел оръжието и поставил завършек на живота им, а по-късно и на своя.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР