250 лева на мегаватчас ще е таванът на помощта за

...
250 лева на мегаватчас ще е таванът на помощта за
Коментари Харесай

Компенсацията за бизнеса за скъпия ток остава 250 лв.

250 лв. на мегаватчас ще е таванът на помощта за бизнеса за високите цени на тока, както беше обявено в сряда от енергийния министър Александър Николов.

Днес депутатите отхвърлиха предлагането на ГЕРБ за 75% отплата за небитовите консуматори сред базовата цена, избрана от КЕВР и пазарната такава. “За” гласоподаваха ГЕРБ, Движение за права и свободи и Възраждане, срещу - Има Такъв Народ, Политическа партия и Демократична България, а Българска социалистическа партия натиснаха бутоните “въздържал се”, дружно с 6 народни представители от Политическа партия.

По време на дебатите Димитър Николов от ГЕРБ обърна внимание на усложненията на общините да се оправят с ценовия потрес.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи прикани за рухване на наложения мораториум. “Няма в света при ценова рецесия някой да тръгне да се занимава с мораториум. Пуснете КЕВР да си стъпи на краката и да дефинира допустими цени на битовите потребители”, сподели той. Аталай прикани и да се намерения и помогне на енергийно бедните.

В отхвърлянето на предлагането, вносителят Делян Добрев съзря това, че е препоръчано точно от опозицията в лицето на ГЕРБ.

“Това предложение е на работодателите, ние сме единствено вносители. Ако казусът е че под този план на решение стоят имена на хора от ГЕРБ, аз съм склонен над имената ни да се подпишат хора от ръководещата коалиция, единствено и единствено да се одобряват решения в интерес на бизнеса.”, сподели Добрев.

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова прикани за навременна поддръжка за бизнеса. Петкова даде образец с фактури на преработвателно дружество, даващо работа на над 200 души. Според фактурите през декември м.г. предприятието е платило 6 хиляди лева сметка за ток, а този декември сметката към този момент била над 66 хиляди лева “Как смятате господа ръководещи, че тази компания може да оцелее?”, попита Петкова.

Проф. Асен Балтов обърна внимание и на тематиката за лечебните заведения.

Балтов уточни, че за последните 7 месеца сметката на Пирогов е станала 6 пъти по-висока, а компенацията е извънредно незадоволителна. “Лечебните заведения не знам до по кое време ще устоят по този метод. Влизаме в пета вълна на пандемията, най-вероятно ще се наложи да обясняваме на хората за какво ще получават по-ниски възнаграждени през идващите месеци.”, сподели още Балтов.

“Вие доста добре знаете каква е общата сума на задлъжнялост на лечебните заведения, само че до момента в който вашата партия управляваше, никой не отговори по какъв начин се е стигнало до тази задлъжнялост. Целият механизъм на тяхното финансиране е неверен и вашата партия го поддържаше 12 години, уточни Георги Михайлов от Българска социалистическа партия в отговор на Балтов.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР