25 нови , 30 съчленени тролейбуса и 30 електробуса идват

...
25 нови , 30 съчленени тролейбуса и 30 електробуса идват
Коментари Харесай

Нови трамваи, тролейбуси и електробуси ще обслужват София

25 нови, 30 съчленени тролейбуса и 30 електробуса идват в София. Доставката на екологичните возила се извършва по планове на общинското сдружение “Столичен електротранспорт ” ЕАД, финансирани по Оперативна стратегия “Околна среда ” като мярка за по-чист въздух в София, оповестява.
До 35 месеца в столицата би трябвало да дойдат 25 нископодови и климатизирани трамвайни мотриси. По плана за доставка на 30 нови нископодови съчленени тролейбуса и 30 електробуса с 10 зарядни станции текат публични поръчки.
 Фандъкова: До края на 2021 година към 20% от всички рейсове в София ще са електрически Фандъкова: До края на 2021 година към 20% от всички рейсове в София ще са електрически
До края на 2021 година към 20% от всички рейсове по улиците на столицата ще са електрически. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъков...
За 30-те нови тролея е подписан контракт за доставка с чешката компания “Шкода Електрик ” АД. Те ще заменят последните остарели икаруси. А новите електробуси ще сменят рейсовете по линии №6, 60, 73 и 74. В София към този момент се движат 13 нови нископодови трамвайни мотриси. Те бяха доставени по втората фаза на плана за интегриран столичен градски превоз по контракт с полската компания PESA Bydgoszcz SA. Трамваите костват 44,7 млн. лева, а средствата са от Оперативна стратегия “Региони в напредък ”. Сега те обслужват трамвайна линия №18. След като завърши ремонтът на релсовия път по бул. “Цар Борис III ”, който ще започва следващата година, е планувано те да обслужват трамвайна линия №5. Те са с видеонаблюдение, платформа за детски колички и хора с увреждания, стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи.
“Столичен електротранспорт ” пусна и 3 нови електробусни линии - №123, 84 и 184. Те се обслужват от 15 електробуса, за които бяха построени 6 зарядни станции. Проектът планува 6 електролинии да заместят автобусни направления. Електробусите се зареждат за 5-6 минути, улавят сила при прекъсване и я оползотворяват в изминаването на най-малко 20 км. Покупката им е по контракт за заем от 14,7 млн. евро с Европейска банка за възстановяване и развитие, като в бъдеще може да се доставят още 15 електробуса.
“Със Столичната община работим по стратегия за създаване на нови трамвайни и тролейбусни трасета и рехабилитация на съществуващите. През 2018 година беше ремонтиран релсовият път по ул. “Граф Игнатиев ”, а през 2019 година - по ул. “Каменоделска ”. Предстои да започва реконструкцията на трасето и контактнокабелната мрежа от Съдебната палата по бул. “Македония ” и бул. “Цар Борис III ” до “Княжево ”. Прогнозната стойност на инвестицията е 40 млн. лева ”, декларира изпълнителният шеф на “Столичен електротранспорт ” ЕАД Евгений Ганчев. Освен това бяха построени и две тролейбусни трасета - продължение на тролей №5 в “Младост 2 ” и по ул. “Бяла църква ”, бул. “Фр. Нансен ” и бул. “Патриарх Евтимий.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР