25 ноември е Международният ден за борба с насилието над

...
25 ноември е Международният ден за борба с насилието над
Коментари Харесай

20 въпроса: Христина Зарева

25 ноември е Международният ден за битка с насилието над дами.
Ситуацията у нас е смразяваща: женомразството, структурното и икономическото неравноправие, грубостта и незачитането са норма, а тормозът вирее таман в сходна атмосфера.
Тридесет и шест годишната Христина Зарева е наранена персонално от тематиката за домашното принуждение. Тя е една от основателките на организацията, чиято задача е да поддържа дамите (и децата), претърпели някаква форма на принуждение, осигурявайки им безвредно пространство, където да споделят своите истории, да получат психическа и правна помощ. Създадено преди три години от екип, който работи напълно на доброволни начала, сдружението срещи, групи за взаимопомощ, акции и митинги, с цел да даде публичност на тематиката и да помогне на повече дами, станали жертва на принуждение, да намерят сили да се освободят и да продължат напред. В момента се образуват нови лечебни групи за работа с психолог-терапевта и групи за съвещания по кариерно развиване.
Реклама За този четвъртък, 25.11, от 18:30 ч. пред Съдебната палата е разгласен в взаимност с всички, претърпели принуждение, учредено на пола. Организатор е организацията " Феминистки мобилизации ". Като какъв човек се определяте?
Надявам се да съм човек, който оставя диря. Ако съм съумяла да запаля други хора за идеята ми и тя към този момент живее в тях, животът ми няма да е бил неправилен.
Нещото, в което вярвате безусловно?
В силата на мисълта. В изборите, които вършим осъзнато всеки ден.
Любимият ви миг от деня?
Всяка минута, в която прегръщам обичаните си хора, тогава времето стопира да има значение.
Реклама Най-голямото предизвикателство във вашата работа?
Успешната връзка с хората, от които действително зависят процесите. Когато усетиш, че са те разбрали и са на твоя страна, знаеш, че си си приключил работа. Работила съм в разнообразни сфери и постоянно считам, че основният миг е персоналното другарство и надлежно достигането до верния човек.
Как бихте обяснили това, което вършиме, на едно 5-годишно дете?
Ние сме едни пораснали девойки, които още имат вяра във феи вълшебници и желаеме да върнем на още девойки и момчета вярата в Доброто, която им е била отнета по разнообразни аргументи.
Как си почивате?
С йога и хубава музика. Обичам да мечтателствам, да медитирам, йога нидра е моят метод да изчистя съзнанието си изоснови.
Какво ви зарежда?
Промяната в погледа на дамите, които срещам, откакто поддържаме връзка известно време в групата ни. Когато повярваш в една жена, тя разцъфва по необикновен метод, разлиства се, носи омагьосване и това е заразно. Сигурна съм, че в никакъв случай няма да не помни трансформациите в тези погледи и истината е, че те ми дават доста повече сили и мотивация да не преставам, в сравнение с съм предполагала.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Здравеопазване 2 Политика 3 Транспорт 1 Транспорт 2 Политика 3 Здравеопазване 1 Здравеопазване 2 Политика 3 Икономика Реклама Какво ви разсмива?
Детските разсъждения, дребната ми щерка скоро ми сподели, че имам есенни очи, зелено-жълто-кафяви. Всеки ден ме кара да се усмихна с някоя имитация, фотография или деяние на дъщерите ми.
Какво ви натъжава?
Безсилието ни в доста обстановки. Много бавното случване на измененията, които чакаме с десетилетия. Страданието на народа ни, който оскотява и изчезва.
Какво ви вбесява?
Алчността на хората, от които зависят човешки животи. Продажността на всички равнища.
Личност, на която се възхищавате?
Възхищавам се на българските майки, които не престават все пак. Възхищавам се на Ваня Министерска (майка и баба на убитите Дарина и Никол) безпределно доста за силата да претвори безграничната си болежка в борба за правдивост за изцяло непознати хора. Имаме толкоз мощни и борбени дами в групата ни, почтени за удивление, бих могла да ги изреждам с дни. Много бих желала някой ден да стартираме да издигаме монументи на българки, оставили диря във времето и в историята ни, тъй като такива осезаемо липсват.
Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама Кое свое качество харесвате най-вече?
Способността ми да не помня неприятното.
А кое по никакъв начин не харесвате и бихте желали да измененията?
Нетърпелива съм.
Каква суперсила бихте желали да притежавате?
Бих желала да мога да вменя на психопатите и нарцисистите концепцията да се лекуват, да посещават терапевт. Те също имат потребност от помощ, постоянно самите те са били обект на тип принуждение или са били очевидци на сходен модел в фамилията си. Не лекувайки казуса в същината му, а единствено констатирайки следствията, ние няма да променим изключително картината.
Последният подарък, който получихте?Подаръците на ориста за мен са времето и силата на смислените хора към мен. Последно получих изненадващо хайку, написано в Япония от Светкавицата-самурай с неповторима експедитивност. Съдбата се стекла по този начин, че е трябвало да си направи харакири и имал право на едно хайку преди този момент: " Угасва блясъкът на мълнията в нощното небе.
Есенен вятър гони жълтите листа... "
Три места в интернет, които посещавате най-често?
Събуждам се с " Школо " и последната оригиналност в онлайн образованието. Любими са ми Storytel и The Economist, където проследявам избрани създатели.
Къде бихте желали да живеете?
Точно там, където пребивавам - над минерални извори, където са се пресекли пътищата на разнообразни цивилизации, нации, страни. Тук съм израснала и тук се връщам постоянно.
Коя е последната книга, която прочетохте?
Петя Александрова, " Аз съм българка ", пробвам се да я чета вечер с дъщерите ми.
Най-интересното място, на което сте били?
Азия и Изтокът са ми доста забавни. В мегаполиси като Ханой и Сингапур съм усещала същинския нюанс на света и голямата разлика в манталитета и мисленето на хората. Местата, които ми влияят на надълбоко равнище най-силно, са тракийските светилища. В Старосел, Свещари, в тракийската гробница ми е било най-интересно да откривам частици от себе си и гените, които са ни закодирани.
Мото или откъс, непосредствен до философията ви за живота?Ако те е боязън, към този момент си изгубил борбата. Къде да потърсите помощТелефон 112Свържете се със Силна - бот чатът на Viber за предварителна защита на домашното принуждение и поискайте информация, съвет от експерт, здравна помощ, лист на центрове за защитаwww.saveher.bg Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР